Vanochtend voert GroenLinks actie bij de aandeelhoudersvergadering van Shell. Bas Eickhout, Europa-lijsttrekker van GroenLinks legt uit waarom: “Koninklijke Shell lijkt blind voor mensenrechtenschendingen in Rusland en voor de desastreuze gevolgen voor het milieu.” Eickhout onthulde met zijn campagneteam een metershoge cartoon die via crowdfunding werd gefinancierd en waarvan na de campagne tassen gemaakt worden.

Eickhout vraagt Shell haar koers te verleggen en om steun uit te spreken voor z’n pleidooi om de Europese Unie energieonafhankelijk te maken. “In sommige landen van de Europese Unie bedient Poetin nu letterlijk de lichtknop en de thermostaat.” GroenLinks stelt dat het tijd is voor een Groene Europese EnergieUnie. Eickhout: “Dagelijks importeren de EU-landen ruim een miljard aan fossiele brandstoffen zoals gas en olie. Dat geld kunnen we investeren in de EU in plaats van de portemonnee van types als Poetin te spekken. Daar is een sterker Europa voor nodig. Want dan kunnen we een vuist vormen tegen regimes als van Poetin."

Shell werkt intensief samen met het Rusland van Poetin. Shell-topman Ben van Beurden had onlangs nog een uitgebreide ontmoeting met president Poetin, middenin de Oekraïnecrisis. Shell kreeg toen van Poetin groen licht voor een groot samenwerkingsproject met Gazprom bij Sachalin om meer aardgas te produceren. Shell is ook partner van Gazprom bij de exploitatie van Noordpoololie, waar onder meer Greenpeace fel tegen protesteert. Eickhout: “Terwijl de roep om boycots van Rusland steeds sterker klinkt, haalt Shell de banden met Poetin z’n regime juist aan. Met Poetin moet je geen biertje drinken, maar moet je duidelijke daden stellen. Dat betekent dat de gas- en olieleidingen vanuit Rusland naar Europa zo snel mogelijk  dicht moeten kunnen.”

GroenLinks wijst al jaren op de risico’s van investeringen in fossiele energie. Juist als Shell en Nederland een rol willen blijven spelen is het cruciaal de bakens te verzetten, meent Eickhout: “Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s waarschuwt voor klimaatverandering. De carbonbubble zou een volgende financiële crisis kunnen zijn. Als ik aandeelhouder zou zijn zou ik het wel weten: op naar duurzaam!”

Ook GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren is bij de actie. Zij wil dinsdag in het Mondelinge Vragenuur Kamervragen stellen aan minister Kamp over de waarschuwing van Standard & Poor’s voor de CO2-luchtbel.