Het Europees Parlement stemde donderdag in met een verlenging van het Juncker-investeringsplan (EFSI). Europarlementariër Bas Eickhout onderhandelde mee namens de Europese Groenen en scherpte de regels aan om de besteding van het investeringsfonds te verbeteren.

Eickhout: “Als we publiek geld uittrekken om private investeringen aan te jagen, dan moeten projecten het algemeen belang dienen. Dit aangescherpte investeringsplan moet een motor worden voor de omschakeling naar een duurzame economie.”

Het European Fund for Strategic Investments (EFSI) werd in 2015 opgericht voor de periode tot en met 2018 om de Europese economieën te stimuleren. De eerste resultaten van het investeringsplan zijn gemengd: enerzijds heeft EFSI bijgedragen tot meer banen en goede investeringen zoals in energiebesparing en windenergie. Anderzijds kwam EFSI nauwelijks ten goede aan Midden- en Oost-Europese EU-landen waar de nood voor duurzame investeringen het hoogst is. Ook droeg EFSI met grote gasinvesteringen tot nu toe bij aan de gasverslaving van Europa. Eickhout stelde daarover onlangs schriftelijke vragen.

Vergroening

Er zitten een aantal verbeteringen in de wet die de verlenging van EFSI tot en met 2020 mogelijk maakt. Voortaan moet ten minste veertig procent van de infrastructuurinvesteringen meetbaar bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Eickhout scherpte dit voorstel van de Europese Commissie aan terwijl de christendemocratische en sociaaldemocratische fracties dit voorstel aanvankelijk wilden schrappen. Het voorstel van GroenLinks om alle projecten in fossiel energie volledig uit te sluiten van EFSI werd niet gesteund door de andere fracties in het Europees Parlement.

Eickhout: “Het is een verbetering dat een substantieel deel van het EFSI-geld expliciet de klimaatagenda moet gaan ondersteunen. Niets houdt het bestuur van EFSI tegen om de ambitie nog verder op te schroeven”.

Scherpere controle

Eickhout kreeg ook steun voor zijn voorstel om scherper te controleren of EFSI-projecten ook daadwerkelijk niet zonder publieke steun tot stand hadden kunnen komen. Ook de transparantie van het EFSI werd verbeterd: het bestuur van EFSI moet het gebruik van Europees geld beter verantwoorden onder andere door meer inzicht te geven het goedkeuren en afwijzen van projecten.

De investeringen in de EU zijn nog steeds niet op het benodigde niveau. Het niveau van publieke investeringen is zelfs op het laagste niveau in twintig jaar, zo berekende de Europese Investeringsbank onlangs. GroenLinks wil daarom dat de Europese Unie werk maakt van het veel ambitieuzere Groene investeringsplan dat substantieel meer nieuwe publieke middelen vrijmaakt om miljoenen nieuwe duurzame banen te scheppen.