Donderdag bespreken de Europese milieuministers het verhogen van het Europese klimaatdoel naar dertig procent minder broeikasgassen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout roept de achterblijvers op het gebied van klimaatbeleid, waaronder de nieuwe Nederlandse regering, op om stevige besluiten te nemen en om de voornemens voor verdere vermindering van broeikasgassen te steunen. Eickhout is het Europees Parlement benoemd tot woordvoerder op de ambities voor de verdere vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Ingehaald

Europa liep vroeger voorop op het gebied van de groene economie, maar wordt nu ingehaald door China en de Verenigde Staten, de huidige koplopers in de ontwikkeling van groene technologieën. "Als de Europese milieuministers te lang blijven treuzelen, lopen we grote kans de economische boot te missen. Ik roep daarom Nederland en de andere achterblijvers op om nu een besluit te nemen en verhoging van het klimaatdoel te omarmen," aldus Eickhout.

Win-winsituatie

Woensdag drong een dertigtal van de grootste bedrijven in Europa al aan op verhoging van het klimaatdoel. Zij zien namelijk in dat een hoger klimaatdoel essentieel is voor onze economie en spreken van een win-winsituatie. Vermindering van schadelijke uitstoot leidt tot meer innovatie en investeringen. Eikhout: “Zo creëren we een miljoen nieuwe banen in de groene economie in Europa.” De brief (pdf) is ondertekend door onder andere Nike, Sony, Vodafone, BNP Paribas, Eneco en Google.

Hoger doel

Vorig jaar zat Europa al op zeventien procent minder CO2-uitstoot, vooral veroorzaakt door de economische crisis. “Met andere woorden: het huidige klimaatdoel van twintig procent minder uitstoot in 2020 wordt een lachertje. Als we het klimaatdoel niet verhogen, dan blijft de prijs van CO2 te laag om investeringen in de groene sectors uit te lokken”, aldus Eickhout

Eerst onderzoek

Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben zich al uitgesproken voor verhoging van het Europese klimaatdoel, maar verschillende Zuid- en Oost-Europese landen verzetten zich hier tegen. Eickhout vreest dat de milieuministers eerst verder onderzoek van de Europese Commissie naar de gevolgen willen afwachten. Aankomend voorjaar zal de knoop dan pas echt doorgehakt worden.

GroenLinks bundelt al het nieuws over de klimaattop in Cancún op KlimaattopMexico.nl, daar staan meer nieuwsberichten over Europees klimaatbeleid.