GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout was aanwezig bij de hoorzittingen van de beoogde Eurocommissarissen Janez Potocnik (Milieu), Günther Oettinger (Energie) en Connie Hedegaard (Klimaat). "Deze eurocommissarissen vallen mee vanuit een GroenLinks-perspectief", aldus Eickhout. Een overzicht van de drie hoorzittingen.

Potocnik (Milieu)

Kandidaat-milieucommissaris Janez Potocnik had zich in de kerstvakantie goed ingelezen, was humoristisch en kreeg zelfs applaus op een aantal momenten. Zijn eigen bescheiden reactie hierop: "Ik ben blij als jullie over vijf jaar nog steeds voor mij klappen."

Eickhout was vooral blij met Potocniks focus op biodiversiteit, een van de grootste milieuproblemen van dit moment. "Potocnik staat open voor Europees beleid om te komen tot een efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Ik denk dat we straks goed met hem kunnen samenwerken."

Oettinger (Energie)

Kandidaat-energiecommissaris Günther Oettinger kwam voor zijn hoorzitting al in opspraak. Hij was als minister-president van de Duitse deelstaat Badem-Württemburg vooral voor oude en vervuilende manieren van energieopwekking. Ookwas het de vraag of Oettinger zich onafhankelijk van zijn eigen land, Duitsland, zou opstellen. Deze twijfels bleken vooralsnog ongegrond.

Eickhout: “Voor een Duitse christen-democraat is Oettinger zeer uitgesproken voorstander van een Europees energiebeleid. Zo had hij kritiek op de bilaterale afspraken tussen Duitsland en Rusland.” Oettinger hield zelfs de deur open voor een emissienorm voor kolencentrales als direct antwoord op een vraag van Eickhout. “Oettinger is een sterk politicus, maar hij heeft nog wel wat lessen in groen nodig. Hij is nu vooral goed op energiezekerheid”, aldus Eickhout.

Hedegaard (Klimaat)

Kandidaat-klimaatcommissaris Connie Hedegaard gaf in haar hearing een erg sterk optreden, zowel qua ambities als qua politieke kracht. "Als het aan haar ligt, krijgen we de komende vijf jaar goed Europees klimaatbeleid", aldus Eickhout. Ze moet hiertoe wel de ruimte krijgen van Commissievoorzitter Barroso. "Ik verwacht veel gevechten met Oettinger. Dat worden spannende wedstrijden armpje-drukken tussen die twee", zegt
Eickhout.

Volgens Hedegaard moet de EU in toekomstige internationale klimaatonderhandelingen met één stem spreken. Ook gaf ze duidelijk aan voor het VN-systeem te willen vechten. Zij acht de kans klein dat de EU de komende maand 30% emissiereductie zal beloven, maar hoopt dit wel te kunnen doen bij de klimaattop in Mexico eind dit jaar.

"Deze drie kandidaat-Commissarissen beloven veel goeds voor het toekomstige Europese beleid op klimaat, energie en milieu", is dan ook Eickhouts conclusie na drie sterke optredens in de hoorzittingen.