Wie een koelkast of een wasmachine koopt kan tegenwoordig kiezen uit een bonte variatie van de allergroenste labels: AAA, A++ en anderszins. Het toont het succes aan van deze energielabels: producenten van elektrische apparaten zijn in razend tempo steeds energiezuinigere apparaten gaan produceren waardoor de labeling van A tot en met G achterhaald is. Hoog tijd dus voor een aanpassing van de regels, zodat weer in een oogopslag duidelijk is welke apparaat het zuinigst is.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Producten verbruiken steeds minder energie waardoor er plussen op de labels toegevoegd worden. Dat maakt het systeem onduidelijk en het zorgt ervoor dat verouderde technieken nog steeds een goede koop lijken.”

Nieuwe regels

Het Europees Parlement stemde woensdag over haar positie in de onderhandelingen met de andere Europese instellingen om nieuwe regels af te spreken. Terwijl het idee zo simpel lijkt, proberen de fractie van christendemocraten en liberalen toch achterhaalde technieken de hand boven het hoofd te houden ten koste van consument en klimaat.

Zo stellen zij bijvoorbeeld voor dat labels voor boilers pas in 2030 opgeschaald worden. “De producenten van gasboilers zien hun lobby beloond: zolang hun product in de groene zone zit, verkoopt het namelijk beter,” aldus Eickhout. “Veel van deze boilers kun je moeilijk energiezuinig noemen, en door hen tot 2030 een A-label te geven licht je consument verkeerd voor.”

Eickhout is verbaasd dat dezelfde partijen proberen te voorkomen dat het werkelijk energieverbruik op het label vermeld wordt. Het is die partijen gelukkig niet gelukt om een centrale database met technische productinformatie en testresultaten voor toezichthouders te blokkeren, al gaat de database helaas niet voor alle relevante informatie gelden. Om bij 'concurrentiegevoelige informatie' te komen zal een toezichthouder nog steeds flink moeten speuren als het aan een meerderheid van de Europarlementariërs ligt.

Eickhout is het daarmee oneens: “De industrie heeft met het Volkswagen-schandaal laten zien waarom goed toezicht nodig is. Ook vind ik dat we als consument het recht hebben om te weten wat het werkelijk verbruik van een apparaat is.”