Het gaat al jaren zeer slecht met de natuur in Europa, ondanks bestaande Europese en nationale wetgeving. De Natuurherstelwet moet lidstaten verplichten om actief aan de slag te gaan met herstel van natuurgebieden die in slechte staat verkeren. Daarvoor worden tienjaarlijkse doelen gesteld. Eickhout: “De positie van de EU-landen laat de doelen in de wet staan, maar geeft te veel flexibiliteit in de uitvoering. Helaas was alleen zo een compromis mogelijk, maar ik ben bang dat het gevolg is dat landen voorlopig nog weinig zullen doen aan natuurherstel.”
Ondanks een sterk afgezwakt verslechteringsverbod, ging Nederland niet akkoord met de compromistekst. Dit verbod moet ervoor zorgen dat de natuur die hersteld is niet alsnog achteruit gaat. Eickhout: “Het verslechteringsverbod was voor Nederland de steen des aanstoots, maar deze is nu zo afgezwakt dat ik het onbegrijpelijk vind dat Nederland de wet niet kan steunen. Het is pure politieke angst voor de BBB die het heeft gewonnen van wetenschap, de rede en onze natuur. Kennelijk heeft Nederland niks geleerd van de stikstofcrisis, want hiermee zegt het: wij zijn niet van plan serieus te werken aan natuurherstel.”
Nu de EU-landen hebben ingestemd met hun positie ligt de bal bij het Europarlement. Een spannende stemming in de Milieucommissie van het Europees Parlement over het wetsvoorstel werd vorige week niet afgerond en wordt volgende week dinsdag hervat. Voor de zomer zal waarschijnlijk duidelijk worden of, en in welke vorm, het volledige Europarlement de wet ondersteunt.