Het Europees Parlement roept met een grote meerderheid de lidstaten van Europese Unie op om weer rond de tafel te komen om de onderhandelingen over de Europese begroting tot een goed einde te brengen. Het Europarlement herhaalde dat de Europese regeringsleiders haar moeten betrekken bij de discussie over de meerjarenbegroting en over eigen middelen. GroenLinks-Europarlementatiër Bas Eickhout zit namens het Europees Parlement in de onderhandelingsdelegatie en wijst op de noodzaak tot een akkoord te komen.

Eickhout: "In deze tijden valt het niet uit te leggen dat een begroting zo lang op zich laat wachten. Het Europees Parlement spreekt vandaag nogmaals uit dat het Verdrag van Lissabon ons als parlement een duidelijke rol geeft bij het opstellen van een meerjarenbegroting. Het is spijtig dat sommige lidstaten dit simpelweg negeren. Dit is een belangrijk signaal naar de lidstaten die weigeren met het Europees Parlement hier afspraken over te maken. Nederland is er daar één van en ik mag hopen dat zij nu met een open mind de onderhandelingen wil hervatten."

Het Europees Parlement gaat akkoord met de 2,91% verhoging van het Europees budget en stelt drie voorwaarden voor de onderhandelingen:

  • Flexibiliteit in het budget
  • De toezegging van de Europese regeringsleiders dat zij het Europees Parlement betrekken in de discussie over eigen middelen
  • Afspraken over het proces waarin de aankomende onderhandelingen over de meerjarenbegroting samen met het Europees Parlement tot een goed einde gebracht kunnen worden.