Voor de tweede keer heeft de Europese Commissie een stemming over de toelating van het omstreden landbouwgif glyfosaat uitgesteld. Mede dankzij constante druk van de Groenen in het Europees Parlement en van GroenLinks in de Tweede Kamer lukte het niet om een meerderheid van EU-landen te vinden om glyfosaat voor negen jaar in Europa toe te staan.

“Dit tweede uitstel is een teken dat EU-landen het massale verzet tegen het opnieuw toelaten van glyfosaat serieus nemen”, reageer Europarlementariër Bas Eickhout. “Een paar maanden geleden leek het er nog op dat de Europese Commissie en de agro-chemische industrie dachten business as usual te kunnen spelen en die vergunning met de maximale termijn van vijftien jaar erdoor te jagen.”

Glyfosaat zit onder andere in onkruidverdelger RoundUp van Monsanto. Het is een landbouwgif dat vrijwel alles doodt waarmee het in aanraking komt: niet alleen gras en (on)kruid, maar ook alle algen, bacteriën en schimmels die essentieel zijn voor een natuurlijke vruchtbare bodem. Dat glyfosaat een schadelijke werking heeft op dieren was al bekend. Daar kwam vorig jaar de analyse bovenop van 's werelds belangrijkste kankerinstituut (IARC, International Agency for Research on Cancer) dat glyfosaat een kankerverwekkend effect op mensen lijkt te hebben.

Eickhout hoopt dat EU-landen, na het zien van het massale protest, zullen besluiten het gebruik van glyfosaat uit te faseren, op zijn minst door te beginnen met het beperken van de toegelaten toepassingen, zoals het Europees Parlement in april in een resolutie bepleitte. “Beleid van de Europese Unie hoort uit te gaan van het voorzorgsprincipe. Dat wil zeggen dat bij mogelijk gevaar voor de mens, dier of milieu preventieve besluiten genomen moeten worden.  Het voorzorgsprincipe wordt bij de toelating van glyfosaat volledig genegeerd, en dat is onaanvaardbaar.”

Het Europarlement gaf in april al een paar duidelijke suggesties:

  • Verbied glyfosaat voor niet-professioneel gebruik, dus verkoop het niet langer in tuincentra
  • Geef geen toestemming voor gebruik in de buurt van publieke plaatsen, speelterreinen en tuinen,
  • Laat het gebruik van glyfosaat niet toe als andere vormen van plaagbestrijding ook effectief zijn

Waarschijnlijk zal de Europese Commissie nu met een nieuw voorstel komen waarin ze rekening houdt met deze resolutie, en waarin de vergunningstijd verder wordt beperkt, bijvoorbeeld tot maximaal twee jaar, totdat het Europees agentschap ECHA zijn rapport over glyfosaat heeft gepubliceerd.