De Europese Raad van regeringsleiders vergadert morgen over een strategie voor een gezamenlijk economisch beleid van de EU gedurende de komende 10 jaar. Vorige maand was het nog lastig om tot een advies te komen in het Europees Parlement. Vandaag geeft zij de Raad een stevig advies: economische hervormingen op Europees niveau zijn nodig om duurzaam uit de crisis te komen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "De huidige eurocrisis is veroorzaakt door slecht toezicht op financiële markten, maar ook door een gebrek aan coördinatie vanuit Brussel om het economisch beleid en de begrotingen van de EU-landen op elkaar af te stemmen. Het Europees Parlement doet nu een beroep op regeringsleiders om deze gebreken te repareren zodat toekomstige crises uitblijven."

Het Europees Parlement riep de Europese Raad op om naast economische coördinatie ook een strategie voor 2020 te formuleren met ambitieuze voorstellen op het vlak van arbeidsparticipatie, duurzaamheid en innovatie.

Bas Eickhout is nog niet tevreden met de EU2020-strategie waarover regeringsleiders deze week besluiten:"Ik hoop dat men bij de Europese Top tot inzicht komt dat de doelstellingen voor 2020 die nu op tafel liggen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie, het terugdringen van broeikasgassen en de grondstoffenschaarste niet ambitieus genoeg zijn. De EU moet op dit vlak een leidersrol innemen en budget en beleid afstemmen op de doelen voor 2020."

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen wil dat de regeringsleiders verder kijken dan de huidige crisis: "Het is belangrijk dat de EU niet alleen de nodige stappen neemt op korte termijn, maar vooral ook dat we onze arbeidsmarkt aanpassen aan een vergrijzende samenleving en groenere economie. De EU-landen moeten zo snel mogelijk maatregelen nemen om alle groepen te laten deelnemen op de arbeidsmarkt."