Plastic achtergrond

Europa gaat aan de slag om plasticprobleem aan te pakken

“De tijd van vrijwillige afspraken om ons plasticprobleem aan te pakken zijn voorbij.” Dat stelt Europarlementariër Bas Eickhout na de presentatie van de voorstellen van de Europese Commissie om het éénmalig gebruik van plastic aan te pakken. 

Eickhout steunt de voorstellen van harte: “De roep om daadkracht klinkt al langer in dit dossier. Het is goed om te zien dat de Europese Commissie de taak oppakt die landelijke overheden laten liggen.”

Verbod producten met goede alternatieven

Eickhout steunt het voorgestelde verbod op plastic rietjes, bestek en borden. “Allemaal onnodig plasticgebruik waar we allang goede alternatieven voor hebben,” stelt Eickhout. Die alternatieven mogen van de Europese Commissie overigens niet schadelijk zijn voor zeeleven en volksgezondheid. “Dat klinkt als een open deur, maar dat is het niet. Bioplastic breekt net zo langzaam af als gewoon plastic en draagt ook bij aan de plastic soep.”

Petitie

Eickhout startte recentelijk een petitie voor belasting voor producenten op plasticgebruik. De Europese Commissie gaat niet zover maar wil producenten van veel plasticproducten voor eenmalig gebruik mee laten betalen voor het recyclen en het opruimen - op land en uit zee - van hun afval. 

Deze stap in de goede richting krijgt steun van Eickhout: “We komen een heel eind met deze verplichte bijdrage die producenten moeten betalen voor het opruimen en recyclen van hun afval. Maar het kan een stuk minder omslachtig door gewoon één lijn te trekken: minder plastic gebruiken betekent een goedkoper product in de schappen.” Eickhout wil daarom dit onderdeel graag aanscherpen de komende maanden.

Statiegeld

EU-landen moeten zelf ook aan de bak: in 2025 zullen ze negentig procent van de plastic flessen moeten inzamelen. De Europese Commissie noemt daarbij nadrukkelijk statiegeldsysteem als een optie om dat doel te halen. “Ook in Nederland is de lobby tegen statiegeld vooralsnog succesvol en heeft het kabinet onlangs weer een kans laten lopen dit eindelijk te regelen.”

De voorstellen van de Europese Commissie maken onderdeel uit van een grotere plasticstrategie om de impact van ons plasticgebruik op ons klimaat en milieu te verkleinen. Eickhout schrijft in dat kader aan wetgeving om plasticvervuiling door schepen die hun afval overboord kieperen aan te pakken.