Op het gebied van veiligheid op boorplatforms heeft eurocommissaris Günther Oettinger van energie woensdag in het Europees Parlement een flinke stap gezet in de richting van de groenen. Vorige maand hield de Europese Commissie de boot nog af, maar nu voelt ze – mede op aandringen van de groenen – de noodzaak op in te grijpen in de veiligheid van boren naar olie op zee.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "De Europese wetgeving bevat gaten als het gaat om aansprakelijkheid, inspecties en rampenplannen. Samen met de andere Europese groenen pleitte ik daarom vorige maand voor een stop op nieuwe olie- en gasboringen in de diepe zee tot er meer duidelijkheid is de veiligheid. Nu geeft de Europese Commissie aan dat ze daarin mee willen gaan.”

Onder de loep

De Europese Commissie heeft tijdens een eerder debat in de milieucommissie van het Europarlement al aangegeven dat ze nog niet goed weet de Europese wetgeving rondom olieboringen op zee voldoende is. Het is goed dat ze daar nu mee aan de slag gaat door de bestaande regelgeving onder de loep te nemen. In het najaar volgen dan wetsvoorstellen om de regelgeving up-to-date te brengen.

Doorpakken

Eickhout is blij met de voortvarende aanpak van de Europese Commissie, want ook wat betreft aansprakelijkheid bij rampen lijkt de Commissie de richting van de groenen op te komen.

“De huidige Europese milieuwetgeving over aansprakelijkheid geldt niet voor een olieramp in zee. Wij vinden dat de vervuiler, de oliemaatschappijen dus, moet betalen. De Commissie geeft aan dat zij dat met ons eens zijn. Dit zijn mooie beloftes van de Europese Commissie, en ik hoop dat ze nu ook doorpakken”, aldus Eickhout

Het doorpakken van de Europese Commissie kan wat Eickhout betreft door de EMSA, het Europese Agentschap voor Maritieme Veiligheid, bij olieboringen te betrekken. Op dit moment gaat de organisatie alleen over de veiligheid op olietankers. De groenen in het Europees Parlement hebben voorgesteld om het mandaat van de EMSA uit te breiden zodat ze ook bij het inspecteren van boorplatforms een rol gaan spelen. De Europese Commissie heeft al aangegeven deze mogelijkheid te gaan onderzoeken.

Meer informatie

  • Eerder sprak Bas Eickhout in Blik op Brussel over veiligheid van boren naar olie op zee. Bekijk de video.
  • Woensdag sprak Bas Eickhout in de plenaire zaal van het Europees Parlement over olieboringen. Bekijk zijn bijdrage.