“We winnen de eerste slag, maar de strijd is nog niet gestreden.” Europarlementariër Bas Eickhout is opgetogen dat de EU-landen het besluit over het controversiële bestrijdingsmiddel glyfosaat uitstellen. De Europese Commissie had aanbevolen om het middel voor de komende vijftien jaar toe te laten, maar onder druk van onder andere GroenLinks en de Europese Groenen is dat voorlopig van de baan.

“De verdeeldheid nam de laatste dagen alleen maar toe”, reageert Eickhout. “Dat betekent dat ze het niet eens zijn over de consequenties van verschillende wetenschappelijke analyses.” Volgens diverse wetenschappers is er wel degelijk een gevaar voor de volksgezondheid. “We kunnen alleen maar toejuichen dat de regeringen eindelijk beseffen dat er steeds minder draagvlak is voor het verdere gebruik van dit product als gewasbeschermingsmiddel.”

Motie in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer diende GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff samen met de PvdA een motie in die de Nederlandse staatssecretaris opriep om tegen het goedkeuren van glyfosaat te stemmen. Die motie kreeg steun van een Kamermeerderheid.

Het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat als 'waarschijnlijk kankerverwekkend' beoordeelt, zou een reden moeten zjin om een wereldwijd moratorium in te stellen, vindt GroenLinks. Het EFSA (het Europees Voedselveiligheidsagentschap) kwam met een tegengestelde evaluatie, maar die krijgt felle kritiek.

Eickhout: “Gezien de ernstige gezondheidsrisico's en de tegengestelde wetenschappelijke bevindingen, zou de Europese Commissie er goed aan doen om het middel voorlopig uit voorzorgsprincipe niet goed te keuren.”

“Zolang de producenten er niet in slagen aan te tonen dat er geen risico is, mag het product niet toegelaten worden in Europa.”

De volgende vergadering van het Europese Standing Committee met daarin vertegenwoordigers van de EU-landen is gepland voor mei. Het is voorlopig onduidelijk of het dan op de agenda komt.