Tineke Strik leidde het eerdere onderzoek naar Frontex: Na de stevige kritiek en heldere aanbevelingen van het Europees Parlement, het Europees anti-fraude agentschap OLAF en de Ombudsman in 2021, was het nu echt aan Frontex om de broodnodige veranderingen door te voeren om de rechten van vluchtelingen en migranten beter te beschermen. Onder leiding van de nieuwe directeur Hans Leijtens heeft Frontex stappen in de goede richting gezet, maar de échte verandering blijft uit. Zo zou het onmogelijk moeten zijn dat Frontex actief blijft in EU-landen waar systematische pushbacks en geweld tegen migranten plaatsvinden.”

Ook is het Europarlement kritisch op het gebrek aan opvolging van een aantal cruciale aanbevelingen van het onderzoek Strik, en roept het Frontex op om voortaan transparanter te werk te gaan. Zo werd een kritisch OLAF-rapport lang geheimgehouden voor het publiek. Ook werd het Parlement cruciale informatie achtergehouden over een lopend fraudeonderzoek naar een van de kandidaten in het benoemingsproces voor de nieuwe Frontex-directeur.

Het rapport zal in de week van 20 november definitief door het Europarlement aangenomen worden in een plenaire stemming. Daarna zal de directeur naar verwachting worden uitgenodigd om de aanbevelingen te bespreken in het Parlement.