GroenLinks-Europarlementatiër Bas Eickhout is tevreden met de hervormingen van het Europees financieel toezicht die het Europees Parlement woensdag goedkeurde. Drie nieuwe autoriteiten moeten voortaan beter gaan waken over de banken, de financiële markten en de verzekeringsmaatschappijen. Na aandringen van het Europees Parlement hebben de nieuwe toezichthouders meer macht gekregen dan de EU-lidstaten hen aanvankelijk wilde geven.

Eickhout: "Een paar EU-regeringen hebben steeds geprobeerd om de toezichthouders zo zwak mogelijk te houden. Dankzij de inspanningen van het Europees Parlement worden er nu eindelijk lessen getrokken uit de crisis. De Europese toezichthouders kunnen voortaan ingrijpen als de financiële markten opnieuw een dreiging voor de economie vormen."

Binnengehaald

Het pakket maatregelen over financieel toezicht voorziet onder andere in het opschorten van handel in risicovolle financiële producten door de Europese toezichthouders als het mis dreigt te gaan. Dankzij de Europarlementariër Sven Giegold van de Groenen, onderhandelaar namens het Europees Parlement, hebben de nationale regeringen dat moeten accepteren. Als nationale toezichthouders het onderling oneens zijn over maatregelen kunnen de Europese autoriteiten nu bindende besluiten aan hen opleggen. Ook krijgen de nieuwe Europese toezichthouders de taak, alweer op voorstel van Giegold, om de financiële belangen van consumenten te verdedigen.

Geen garantie

Eickhout wijst er op dat het risico op een nieuwe crisis met dit pakket nog niet compleet is afgedekt: "De lidstaten hebben nog geen doortastende besluiten durven nemen over een Europees bankenfonds of over eisen om banken verticaal op te splitsen.” Hierdoor blijven de Europese toezichthouders afhankelijk van nationale ministers van financiën wanneer een probleembank moet worden gered. “En er is nog steeds geen garantie dat een nieuwe bankencrisis wordt betaald door de financiële instituties zelf in plaats van de belastingbetaler", besluit Eickhout.