Europarlement scherpt maatregelen tegen belastingontwijking aan

Betalen multinationals in een EU-land genoeg belasting in verhouding tot hun economische activiteiten in dat land? GroenLinks pleit al jaren voor wetgeving die bedrijven in jaarverslagen verplicht om deze informatie openbaar te maken. De kans is groot dat deze plannen binnenkort in Europese wetgeving komt te staan.

Maandagavond stemde de Economiecommissie in het Europees Parlement over deze country-by-country reporting (CBCR) als manier om belastingingontwijking tegen te gaan. Deze wetgeving verplicht bedrijven in jaarverslagen per land de financiële activiteiten in een bepaalde EU-lidstaat of van andere ‘risicolanden’ op te nemen. Zo wordt transparant of bedrijven fatsoenlijk belasting betalen en of hun winstbelasting in redelijke verhouding staat tot hun economische activiteiten.

Europarlementariër Bas Eickhout constateert dat er flinke stappen gezet worden in de voorstellen, maar is van plan om ze nog iets aan te scherpen bij de plenaire stemming voor het volledige Europarlement. “Onder het excuus van concurrentiegevoelige informatie zitten er nog wat mazen in het systeem. Als bedrijven ieder jaar om uitzonderingen mogen vragen, dan blijft de wet nog een lege huls.”

“Na alle schandalen van de afgelopen jaren, denk aan de Panama Papers, verwacht je dat politici niet langer uitzonderingen toestaan”, stelt Eickhout.

“Want je weet dat die uitzonderingen alleen maar werkverschaffing voor accountantskantoren zijn om een route te vinden voor multinationals om belasting te ontwijken.”