De Europese Commissie kondigde deze week aan met een nieuw sanctiepakket tegen Rusland te komen. Over dit pakket moet nog worden besloten door de EU-landen. In het voorstel staat onder meer een importverbod op kolen uit Rusland, het afsluiten van meer Russische banken van het betaalsysteem en een verbod voor Russische schepen om aan te meren in Europese havens. Ook worden sancties tegen Russische oligarchen uitgebreid. De sanctie met de grootste (financiële) impact - een verbod op de import van olie en gas - werd echter niet op tafel gelegd. Het Europees Parlement voert de druk op de EU-landen nu op om dit alsnog te bespreken.

Europarlementariër Bas Eickhout: “De zware sancties die de EU tot nu toe oplegde en de nieuwe sancties die worden voorbereid zijn helaas onvoldoende. De EU moet de ingrijpende stap zetten om niet alleen kolen maar alle energie-importen te staken en daarmee Poetin’s oorlogsmachine substantieel te verzwakken. Tegelijk moeten de EU en de lidstaten volop inzetten op solidariteit binnen en tussen EU-landen om de economische en sociale consequenties daarvan dragelijk te maken voor iedereen.”

GroenLinks wil dat de EU volop inzet op energiebesparing en duurzame energie om verdere importbeperkingen van Russische energie op te vangen. Eickhout wil daarom opheldering van de Europese Commissie over de plannen om ook op lange termijn grootschalig vervuilend schaliegas te importeren als vloeibaar gas (LNG) en extra gasinfrastructuur aan te leggen. “Fossiele afhankelijkheid heeft ons in deze situatie gebracht. Het is een grote fout om onszelf nu nog verder vast te ketenen aan langdurige gasinvesteringen die de klimaatcrisis verergeren, terwijl een gasembargo opgevangen kan worden met bestaande importinfrastructuur, energiebesparing en duurzame energie”, aldus Eickhout.