GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak onderhandelde over dit rapport namens de Europese Groenen: “Voor verslavende middelen of dingen als tabak en gokken hebben we strenge regels. Toch laten we de game-industrie volledig hun gang gaan, terwijl kinderen en jongeren een belangrijke en kwetsbare doelgroep voor hen zijn.”

Een Groene winst is dat het rapport de Commissie opdraagt om een Europees verbod op zogenaamde “lootboxes” te onderzoeken. Lootboxes zijn schatkisten die je in het spel koopt, zonder dat je weet wat er in zit. Hier zitten dan items in, soms zeer waardevol of juist helemaal niet, die je in het spel kan gebruiken. Omdat deze lootboxes je hetzelfde gevoel geven als gokken, kunnen mensen hier veel geld aan verspillen en werken lootboxes verslavend.

Van Sparrentak: “Waar je vroeger het leukste of spannendste spel in de winkel kocht en mee naar huis nam, is het doel van de game industrie nu om je zo lang mogelijk online te houden en zo veel mogelijk uit te laten geven in een spel. Dit doen ze met psychologische trucjes, verslavend ontwerp en misleiding. Hier moeten we hard tegen optreden.”

Voorbeelden van dit soort manipulatieve trucjes zijn: een zogenaamd “gratis” game, waar je uiteindelijk steeds meer geld moet betalen om verder te komen in het spel, abonnementen waar je zomaar aan vast zit of een andere valuta in het spel, zodat je totaal niet doorhebt wat je uitgeeft. Dit treft vooral jongeren en kinderen: een kwart van de middelbare scholieren gamet iedere dag. En een op de twintig jongens op school heeft zelfs kenmerken van een gameverslaving.