GroenLinks is tevreden dat het Europees Parlement donderdag ermee instemde om gaten in de wetgeving over diepzeeboringen te dichten. Het Europarlement nam een resolutie aan waarin ze de Europese Commissie oproept de eisen voor veiligheid en aansprakelijkheid te versterken. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout lanceerde met zijn Vlaamse collega Bart Staes het debat rond dit thema na de olieramp in de Golf van Mexico. GroenLinks is wel zeer kritisch naar de Europarlementariërs aan de rechterzijde van het politieke veld. Die stemden namelijk het door de mileucommissie gesteunde voorstel voor een tijdelijke stop op nieuwe diepzeeboringen weg.

Gevaarlijke stemming

Een gevaarlijke stemming van de rechtse partijen,” aldus Eickhout. “De kans op een ernstig ongeluk in Europese wateren is aanzienlijk en Europa is niet voldoende voorbereid op de gevolgen van een ongeluk.” Er vinden steeds meer boringen plaats, waaronder boringen op dezelfde diepte als in de Golf van Mexico. “Dit soort diepzeeboringen zijn onverantwoord zolang er geen duidelijkheid is over veiligheid en aansprakelijkheid.”

Geen moratorium

Vanwege deze risico's stemde de milieucommissie van het Europarlement vorige week in met een moratorium zoals de Europese Groenen hadden voorgesteld. Donderdag bleek echter dat niet alle Europarlementariërs dit advies wensten te volgen. Wel stemde het Europarlement in om met strengere regelgeving te komen.

Nieuwe wetgeving

“De Europese Commissie heeft nota bene zelf aangegeven dat de Europese regelgeving tekort schiet”, stelt Eickhout. Wanneer er iets misgaat bij Schotland heeft dat grote gevolgen, ook voor andere landen. Europese regelgeving is daarom noodzakelijk om veiligheidseisen te stellen en om regels te hebben over de financiële gevolgen. Eickhout: “De ramp met de Deepwater Horizon in Amerika leert ons dat wanneer je dat soort zaken niet op orde hebt de ramp alleen maar groter wordt. Ik ben blij dat onze oproep in juni nu beantwoord wordt.” De Europese Commissie komt binnen twee weken met haar stresstest over wetgeving rond olieboringen. De verwachting is dat dat vervolgens leidt tot nieuwe wetsvoorstellen. “Zo kunnen we de zee en de kusten beter gaan beschermen tegen onverantwoord gedrag van de oliemaatschappijen”, aldus Eickhout.