Emissiehandel

Hoeksteen van het klimaatpakket is het Europese emissiehandelssysteem. Een belangrijke discussie was daarbij het uitfaseren van de gratis uitstootrechten die de industrie nog altijd krijgt. De Milieucommissie wil dit voor sectoren die onder de CO2-grensheffing vallen uitfaseren tot 2030. Dit zorgt voor een eerlijke prijs op CO2 voor goederen die naar de EU worden geïmporteerd. Eickhout: “Een belangrijk argument om de industrie gratis rechten te geven was altijd de concurrentiepositie. Door de CO2-grensheffing valt dat argument weg.”

Over een emissiehandelssysteem voor de luchtvaart werd apart onderhandeld. Dit voorstel kreeg een stevige meerderheid: “De luchtvaart is, net als de industrie, voor een groot deel uitgezonderd van het betalen voor CO2-uitstoot en betaalt alleen voor vluchten binnen Europa. Bovendien zijn veel van die rechten gratis. Daarom zeggen we: stop per 2025 met deze gratis rechten en laat vliegtuigmaatschappijen ook betalen bij het verlaten van EU-grondgebied”, vervolgt Eickhout. 

Biomassa

Ook worden de richtlijnen voor het gebruik van biomassa aangescherpt. Eickhout: “Boomstronken en -stammen mogen niet meer meegeteld worden als duurzame energie als dit voorstel standhoudt. Dat betekent dus een eind aan de subsidies voor het verbranden van bomen. Ook het voorstel om het gebruik van voedselgewassen voor biobrandstof in te perken haalde het. Helaas geen volledige afschaffing, maar het is een goede eerste stap.”

Procedure

Na de stemming van vandaag in de Milieucommissie, stemt het voltallige Europarlement in juni over de wetgeving. Dit najaar starten de onderhandelingen met de EU-landen. “Het wordt een grote uitdaging om de huidige ambitie ook tijdens een plenaire stemming te behouden. De progressieve meerderheid is op belangrijke onderdelen erg smal en dus gaat richting de algemene stemming nog veel onderhandeld worden. Dat komt de ambitie niet altijd ten goede”, aldus Eickhout.