Het Europese CO2-emissiehandelssysteem (ETS) staat op punt van instorten, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Bedrijven verliezen massaal het vertrouwen in het systeem om de uitstoot van CO2 via marktwerking terug te dringen en zo klimaatverandering aan te pakken. Afgelopen week werd een Duitse veiling van miljoenen CO2-rechten geannuleerd omdat de prijs te laag was.

Eickhout: “Er is nu Europese actie nodig om het emissiehandelssysteem nieuw leven in te blazen, anders stort de markt finaal in. Bedrijven als Unilever, Shell en E.On willen dat de politiek ingrijpt, omdat zonder de juiste prijsprikkels groene innovaties en een duurzame energievoorziening niet van de grond komen.”

Er zijn structurele oplossingen nodig om de CO2-prijs te laten stijgen zodat vervuilers een eerlijke prijs voor hun CO2-uitstoot gaan betalen. De huidige lage CO2-prijs stimuleert amper de bouw van windmolens en efficiënte gascentrales, maar laat juist het aandeel van vervuilende kolencentrales in onze energiemix stijgen.

Backloading niet genoeg

Eickhout ziet dat het voorstel van de Europese Commissie voor backloading (het uitstellen van de veiling van 900 miljoen CO2-rechten) als een noodoplossing die snel moet worden aangenomen en uitgevoerd, maar dat zal niet genoeg zijn, vreest Eickhout. “Uitstel van het veilen van deze rechten is dweilen met de kraan open. We moeten deze rechten permanent uit het systeem halen. De beste optie is om de Europese doelen voor klimaat te verhogen naar dertig procent CO2-reductie in 2020.”

Dubbele boodschap DSM

Eickhout is teleurgesteld in de dubbele boodschap van chemiebedrijf DSM: “Afgelopen zondag in Buitenhof hoorden we dat DSM-bestuursvoorzitter Sijbesma in Davos zal pleiten voor het plaatsen van duurzaamheid in het hart van bedrijfsvoering. Thuis lobbyt hij echter tegen CO2-beprijzing en de verbetering van het emissiehandelssysteem." De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), met DSM als lid, roept Europarlementariërs op om het voorstel voor backloading af te wijzen.

De energiecommissie van het Europees Parlement geeft aanstaande donderdag advies over het voorstel voor backloading, de milieucommissie spreekt zich op dinsdag 19 februari definitief uit.