Uit onderzoek dat in opdracht van de Groenen in het Europees Parlement is uitgevoerd, blijkt dat de hoeveelheid kernafval in de Europese Unie groeit, zonder dat er een definitieve oplossing is voor de opslag van het kernafval. Veel EU-landen hebben het radioactieve afval dat vrijkomt bij het opwekken van kernenergie 'tijdelijk' opgeslagen. Maar het afval zal daar vele tientallen jaren, soms zelfs honderd jaar moeten worden opgeslagen omdat er nog altijd geen definitieve opslagplaatsen beschikbaar zijn. Een overzicht van alle Europese landen en hun probleem met kernafval is beschikbaar op www.nuclear-waste.eu.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout toont dit onderzoek eens te meer aan dat kernenergie geen oplossing is voor onze behoefte aan stroom: “Het is absurd dat er na vijftig jaar kernenergie nog geen enkel Europees land is dat een fatsoenlijk beleid heeft voor het radioactieve afval dat vrijkomt. En ondertussen wil het Nederlandse kabinet een nieuwe kerncentrale bouwen.”

Geen kernenergie nodig voor aanpak klimaatcrisis

Ondertussen blijkt uit ander onderzoek dat kernenergie niet nodig is om de uitstoot van broeikasgassen per 2050 met negentig procent te verminderen. Voorwaarde is dat alle sectoren van de economie aan de slag gaan om te vergroenen. Europa moet aan de slag om in 2020 veertig procent van haar elektriciteit duurzaam op te wekken: uit wind, zon, water en biomassa.

Veiligheid van opslagplaatsen

Het radioactieve afval dat vrijkomt bij een kerncentrale is nog zeker een miljoen jaar gevaarlijk door haar straling. Overheden zijn van plan om het afval diep onder de grond op te slaan, in koperen containers. Maar uit testen blijkt dat zelfs containers van het zeer roestbestendige koper binnen duizend jaar gaan lekken. Eickhout: “We kunnen kort zijn: Er is geen oplossing voor kernafval.”