In de jaarlijkse economische aanbevelingen van de Europese Commissie aan de EU-landen mist een allesomvattende visie voor een duurzaam en sociaal herstel van de economie in Europa. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout ziet dat de Europese Commissie het tempo van bezuinigen weliswaar matigt, maar hij constateert ook dat een echte koerswijziging van het rechtse beleid uitblijft. Eickhout mist een proactief investeringsbeleid dat snel zorgt voor meer werk. Ook is er te weinig aandacht voor de inkomstenkant van de overheidsfinanciën, bijvoorbeeld door het aanpakken van belastingontwijking.

De Europese Commissie presenteerde woensdag haar aanbevelingen voor het economisch beleid van de EU-landen, gebaseerd op de nationale hervormingsplannen die de lidstaten eerder volgens de regels van het Europees Semester hadden ingediend.

“De Europese Commissie begint voorzichtig te beseffen dat alleen bezuinigen in antwoord op de crisis contraproductief werkt”, stelt Eickhout. “Maar het is too little, too late, als we zien welke enorme schade het beleid van de afgelopen jaren heeft aanricht.”

Eickhout: “Europa heeft nu banen nodig en moet omschakelen naar de economie van de toekomst. Daar hoort ook een proactief investeringsbeleid bij, dat over de landsgrenzen heenkijkt.”

GroenLinks betreurt het dat de Europese Commissie niet meer doet om haar aanbevelingen te koppelen aan de EU2020-doelstellingen, zodat het economisch beleid zich niet blind staart op begrotingscijfers, maar dat het de economie duurzamer en socialer maakt. Ook moet de Europese Commissie meer aandacht besteden aan de inkomstenkant van de overheid, door landen aan te spreken op nationale wetgeving die belastingontwijking en -concurrentie veroorzaakt.