Lex Tusk werd eind mei aangenomen in een weinig verhulde poging om elke vorm van oppositie in aanloop naar de aanstaande Poolse parlementsverkiezingen te intimideren en te bestraffen. De wet is ongrondwettelijk en in strijd met allerlei fundamentele EU-principes en mensenrechten. Tijdens een spoeddebat in het Europarlement over de wet riep Strik de Commissie op om diens woorden van zorg over de wet om te zetten in snelle daden. 

“Ik ben heel blij dat de Commissie voortvarend optreedt; een stuk voortvarender dan we tot nu toe hebben gezien. Deze inbreukprocedure geeft het zeer belangrijke signaal af dat deze wet absoluut onacceptabel is en dat we de Polen, wiens rechten en vrijheden worden weggerukt, niet in de kou laten staan”, aldus Strik. Ze plaatst hierbij wel een kanttekening: “De ontmanteling van de Poolse rechtsstaat gaat veel verder dan alleen Lex Tusk. De Commissie kondigde eerder al een inbreukprocedure aan tegen het niet langer onafhankelijke Poolse Grondwettelijke Hof, maar deze rechtszaak lijkt nog altijd niet te zijn ingediend bij het Europese Hof van Justitie. Ook weigert de Commissie nog altijd om een inbreukprocedure te starten tegen de politiek gekaapte Raad voor de Rechtspraak, die illegitieme rechters het rechtssysteem in blijft pompen. De Commissie moet net zo voortvarend optreden met inbreukprocedures op deze terreinen. De Poolse regering is op een allesomvattend oorlogspad tegen de democratische rechtsstaat, daarom moet de EU-verdediging net zo allesomvattend zijn”, besluit Strik.

De Commissie-aankondiging komt op dezelfde dag waarop het Europarlement, op initiatief van de Europese Groenen, een formeel verzoek bij de OVSE indiende om een volledige verkiezingswaarnemingsmissie in te zetten tijdens de Poolse verkiezingen dit najaar.