GroenLinks is zwaar teleurgesteld dat de Europese Commissie woensdag Spanje groen licht gaf om haar kolenmijnen extra te subsidiëren. In het subsidieplan trekt Spanje twee miljard euro uit om de kolenmijnen financieel te ondersteunen. “En dat is opmerkelijk want het plan staat haaks op de wens van Europa om kolensubsidies af te schaffen”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Verspilling

"Dit is een ongelooflijke tegenvaller", aldus Eickhout. "Spanje gaat voorrang geven aan energie van eigen kolen en verspilt twee miljard euro aan deze vieze energievorm. Dit is niet uit te leggen in een tijd van bezuinigingen. Bovendien wordt duurzame energie zo uit de markt gedrukt.” De nieuwe subsidies komen in een tijd waarin energiebedrijven juist uitstappen uit energie uit kolen, omdat ze in duurzame energie wilden investeren. Zij zijn niet blij met het Spaanse plan. Onder het omstreden Spaanse plan krijgen energiecentrales die op eigen kolen draaien voorrang op het energienet.

Hellend vlak

Begin dit jaar publiceerde de Europese Commissie een voorstel om subsidies aan onrendabele kolenmijnen af te schaffen. Deze afschaffing was eigenlijk voor dit jaar gepland, maar wordt door het voorstel uitgesteld tot 2014. Ondertussen is Duitsland aan het lobbyen om deze deadline nog vier jaar naar achteren te schuiven, naar 2018. Eickhout is verbaasd: "Door dit Spaanse subsidieplan voor vieze kolen goed te keuren, begeeft de Europese Commissie zich op een hellend vlak. Waarschijnlijk mag Duitsland straks ook doorgaan met deze geldverspilling. Hoe kunnen duurzame energievormen concurreren met al deze subsidies naar fossiele energie?"

De afgelopen tijd zijn verschillende studies gepubliceerd die aantonen dat het technisch en economisch mogelijk is om in het jaar 2050 al onze energie duurzaam op te wekken. Eickhout: “In Europa gaat twintig procent van het geld naar schone energie en maar liefst tachtig procent naar vieze energievormen. Fossiele energie is een dure hobby, waarmee niemand gebaat is."