De landbouwcommissie van het Europees Parlement stuurt de Europese Commissie terug naar de tekentafel met haar halfbakken voorstel voor de productie van en handel in zaden. Het voorstel was een doorn in het oog van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Hij is blij dat het voorstel dat multinationals als Monsanto te veel macht geeft niet op steun van de landbouwcommissie hoeft te rekenen.

“Vandaag behaalden we een overwinning op de multinationals die met hun obscure patenten dreigen te gaan bepalen wat er op ons bord ligt”, reageert Eickhout.

Voor GroenLinks is diversiteit van zaden en zaaigoed het belang in deze wetgeving, in plaats van de belangen van bedrijven als Monsanto. “Wij accepteren niet dat de grootste bedrijven patent hebben op wat zij ons voorschotelen.”

Eén Europese verordening

De Europese Commissie wil van de twaalf bestaande richtlijnen één enkele verordening maken, maar doet dat op een manier die de vrijheid van bijvoorbeeld kleinschalige biologische ondernemers beperkt. De Europese Groenen willen de wetgeving alleen gaat gelden voor grootschalige en commerciële productie en verkoop van zaden. Volgens een studie van de Groenen controleren vijf agrochemische bedrijven in Europa nu al ruim vijftig van de zadenmarkt; in meerdere opzichten een allesbehalve gezonde situatie met gevolgen voor boeren en agro-biodiversiteit, voor innovatie en voedselzekerheid.

GroenLinks vreest dat door de voorstellen van de Europese Commissie boeren niet meer de keuze krijgen om andere zaadvariëteiten te gebruiken. Bovendien dreigt een enorm tekort aan zaadgoed voor duurzame en energie-efficiënte landbouw, zoals de biologische.

“We hebben dringend een meer divers aanbod aanbod van zaden nodig”, aldus Eickhout. “Dan blijft landbouw beter bestand tegen ziektes en klimaatveranderingen.”

Het kweken en op de markt brengen van dergelijke zaadvariëteiten hoort geen nichemarkt te zijn zoals de Europese Commissie wil, het moet de toekomst worden.

Eickhout gaat er vanuit dat het voltallige Europarlement de stemming in de landbouwcommissie later bevestigt.