Europese Commissie onderzoekt belastingontwijking Ikea na onderzoek Europese Groenen

Margrethe Vestager, eurocommissaris voor Mededinging, gaat onderzoeken of Ikea zich schuldig maakt aan illegale belastingontduiking. Aanleiding daarvoor is een rapport van de Europese Groenen waaruit blijkt dat Ikea tot een miljard euro te weinig belasting betaalt, onder andere via constructies in Nederland.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is verheugd dat Vestager na Apple nu Ikea op de korrel heeft: “De aanpak van belastingontwijking door EU-landen gaat tergend traag. Gelukkig gaat eurocommissaris Vestager wel voortvarend te werk tegen multinationals die de fiscus ontlopen.”

Belastingvrij door Nederland

Het onderzoek laat zien hoe Ikea miljarden aan royalty's belastingvrij door Nederland kan laten stromen. Het bedrijf is opgesplitst in verschillende delen: Ikea-groep en de inter-Ikea-groep. De eigenaar van de Ikea-groep is de stichting Ingka is die in Nederland geregistreerd staat en zich voordoet als liefdadigheidsinstelling. Hoewel de verschillende onderdelen formeel gescheiden organisaties zijn, blijkt dat de familie van Ikea-oprichter Kamprad en hun naasten invloed uitoefenen op deze onderdelen. Ook gebruikt Ikea gaten in de belastingwetten van Luxemburg en Liechtenstein.

Wat Ikea doet, deugt niet, maar het echte probleem ligt bij de wetten van Nederland en andere EU-landen die dit mogelijk maken, constateert Eickhout. “Regeringen blijven het opnemen voor multinationals ten koste van werknemers en kleine bedrijven die wel gewoon het volle belastingtarief betalen. Ierland en Nederland gingen zelfs in beroep tegen de uitspraak van Vestager dat Apple en Starbucks alsnog belasting moeten betalen.”

Hoe Ikea belasting ontwijkt