Martin Selmayr

Europese Groenen krijgen steun voor spoeddebat over schimmige benoeming topambtenaar Selmayr

Een paar weken geleden benoemden de achtentwintig eurocommissarissen de Duitser Martin Selmayr, tot dan toe rechterhand van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, unaniem tot secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie. Europarlementariër Bas Eickhout is ontstemd over de schimmige manier waarop deze promotie plaatsvond en stelt grote vraagtekens bij zijn benoeming. Op verzoek van de Europese Groenen komt er volgende week een plenair spoeddebat.

Selmayr werd in een zeer snelle procedure eerst gepromoveerd tot plaatsvervangend secretaris-generaal en één minuut later tot secretaris-generaal toen zijn voorganger Alexander Italianer tot grote verbazing van veel eurocommissarissen zijn vervroegd pensioen aankondigde.

Selectieprocedure

Het heeft er alle schijn van dat de Europese Commissie deze cruciale functie in de ambtenarij niet invulde door een grondige selectieprocedure: de enige andere kandidaat Clara Martinez kwam eveneens uit het team van Juncker en trok zichzelf terug. Bovendien beschuldigt de Franse krant Libération Selmayr ervan eurocommissarissen te hebben gepaaid met de belofte van een riante wachtgeldregeling voor oud-eurocommissarissen. Journalisten die hierover opheldering vroegen werden op arrogante wijze door de woordvoerder van de Europese Commissie afgewimpeld.

De Groene fractie in het Europees Parlement vroeg maandag meteen om een debat in de komende plenaire sessie, dat verzoek kreeg woensdag steun van de andere partijen in het Europarlement.