De Groene partijen in Europa wijzen de transatlantische vrijhandelsagenda af. Dat besloten zij zaterdag unaniem tijdens de verkiezingsconventie van de Europese Groene Partij in Brussel. GroenLinks en haar zusterpartijen zullen tijdens de komende Europese verkiezingscampagne opkomen voor de Europese waarden die door het beoogde handelsverdrag met de Verenigde Staten dreigen te worden ondermijnd: milieubescherming, voedselveiligheid, sociale rechten, democratie en privacy.

"De Europese Unie loopt voorop in de wereld met het beschermen van mens en milieu. Deze relatief hoge Europese standaarden vormen een deel van onze economische kracht: zij dagen bedrijven uit om te innoveren", stelt Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks bij de Europese verkiezingen. "Burgers noch bedrijven zijn ermee gediend als we deze standaarden opofferen op het altaar van de vrijhandel."

De Europese Groenen verzetten zich onder meer tegen de voorstellen van eurocommissaris Karel de Gucht (Handel) voor regulatory cooperation. Daardoor zouden de lobby's van het Amerikaanse bedrijfsleven invloed krijgen op Europese wetsvoorstellen nog vóór deze openbaar worden gemaakt. Ook de voorstellen voor extra investeerdersbescherming (ISDS) wijzen de Groenen af. Amerikaanse bedrijven zouden, buiten de rechter om, een hoge schadevergoeding kunnen eisen van overheden wanneer nieuwe sociale of milieuregels de winstgevendheid van hun Europese investeringen aantasten. Dat zet de democratische besluitvorming onder druk.

"Samen met de Amerikanen werken aan de bescherming van het klimaat, aan groene energie en een zuiniger gebruik van grondstoffen, voor zo'n transatlantische agenda zouden de Groenen wél warmlopen", zegt Eickhout. "Helaas gaan de handelsbesprekingen niet over een Green Deal. We koersen af op een dirty deal, die ook nog eens achter gesloten deuren tot stand komt. Een deal voor multinationals, niet voor burgers."