Cañete op gesprek bij Juncker
Cañete op gesprek bij Juncker

Europese Groenen willen helderheid over belangenverstrengeling energiecommissaris Cañete

In een open brief aan commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vragen de Europese Groenen helderheid over de positie van de kandidaat-eurocommissaris voor Energie en Klimaat, Miguel Arias Cañete. In de media kwamen de afgelopen jaren regelmatig zaken over deze Spaanse politicus aan het licht die op z'n minst de wenkbrauwen doen fronsen. Vorige week verkocht Cañete al onder druk van media-aandacht zijn aandelen in oliemaatschappijen, maar de gedragscode voor eurocommissarissen blijkt nog steeds problemen te geven.

De organisatie Corporate Europe Observatory maakte een uitgebreid overzicht van Cañetes dubieuze betrokkenheid bij het opstellen van natuur- en landbouwwetgeving en de manier waarop familieleden bedrijven in de oliesector bezitten en besturen.

Europarlementariër Bas Eickhout is een van de Europarlementariërs die Cañete namens de Groenen in de hoorzittingen aan de tand zal voelen. Hij wil echter eerst volledige helderheid van Juncker.

“Ik ben echt verbaasd over deze kandidatuur van Cañete. Juncker heeft telkens gezegd dat hij opperste transparantie en onafhankelijkheid betracht. En dan komt hij nu met een kandidaat op een portefeuille waar zijn gehele familie via schimmige constructies belang bij lijkt te hebben.”

Volgens de gedragscode zullen eurocommissarissen in het geval van belangenverstrengeling niet mee mogen stemmen of dossiers niet behandelen. Eickhout: “Ik vraag me dan af hoe Juncker dat wil regelen. Cañete heeft zoveel directe en indirecte belangen dat hij bij elke stemming in en uit moet lopen als het bijvoorbeeld over oliebelangen gaat. Dat lijkt me niet handig als je gaat over energie.”

Was Juncker op de hoogte?

De Europese Groenen willen nu van Juncker weten of hij op al de hoogte was van de mogelijke belangenverstrengelingen die nu aan het licht komen en hoe hij kan garanderen dat Cañete zich aan de gedragscode houdt. Bovendien willen de Groenen weten hoe de ingewikkelde zakelijke belangen van de familie Cañete zich verhouden tot het principe dat de onafhankelijkheid van iedere commissaris met afdoende zekerheid is te garanderen.

Nederlandse connectie

Pikant detail in deze kwestie is onder andere dat zijn familie zaken doet via een Nederlandse brievenbusfirma, mogelijk om belasting te ontwijken.