Tot en met 7 oktober hield het Europees Parlement hoorzittingen waarin Europarlementariërs de kandidaat-eurocommissarissen ondervragen om uit te vinden of ze geschikt zijn voor hun functie. Een overzicht van de stand van zaken van de belangrijkste hoorzittingen, met commentaar van de Europarlementariërs Bas Eickhout, Judith Sargentini en hun Groene collega's. Vooral de goedkeuring van de Spaanse kandidaat Miguel Arias Cañete (klimaat en energie) en van de Franse kandidaat Pierre Moscovici (economische zaken) stonden onder druk, maar na een deal in de 'grote coalitie' zijn ze allebei goedgekeurd.

Zie de website van het Europees Parlement voor een volledig overzicht van alle hoorzittingen, inclusief links naar de video's. Ook de Europese Groenen hierlden een uitgebreid overzicht van de hoorzittingen bij.

Niet goedkeurd door de bestrokken parlementscommissies

Alenka Bratušek (liberalen, Slovenië)

Portefeuille: Energie-unie - Vicevoorzitter

Goedgekeurd door de betrokken parlementscommissies

Pierre Moscovici (sociaaldemocraten, Frankrijk)

Portefeuille: Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane-unie

Bas Eickhout: "Moscovici was zwak in het aandragen van oplossingen om de structurele fouten in de eurozone aan te pakken. Verder bleek Moscovici vooral een speelbal van een christendemocratische wraakoefening voor de 'felle' aanvallen van anderen op de christendemocratische kandidaat Cañete. Ze spraken Moscovici steeds aan als minister van Finananciën van Frankrijk in plaats van als kandidaat-eurocommissaris."

  • Nadat de sociaaldemocraten akkoord gingen met Cañete, hadden de christendemocraten geen bezwaar meer tegen Moscovici.

Miguel Arias Cañete (christendemocraten, Spanje)

Portefeuille: Klimaatverandering en energie

Een van de meest controversiële kandidaten. Het is uiterst schimmig welke persoonlijke belangen Cañete heeft in de olieindustrie. De Europese Groenen vroegen eerder opheldering aan Commissievoorzitter Juncker. Ook tijdens de hoorzitting is Cañete er niet aan geslaagd om de twijfel rondom zijn integriteit weg te nemen. Het blijft onduidelijk wanneer hij handelt als zakenman en wanneer als politicus.

  • Door de deal tussen sociaaldemocraten en christendemocraten kreeg Cañete uiteindelijk toch een meerderheid.
  • Lees de analyse van de Europese Groenen: Cañete: not fit for the job
  • Eickhout reageerde op BNR: Terugluisteren

Tibor Navracsics (christendemocraten, Hongarije)

Portefeuille: Onderwijs, cultuur, jeugd en burgerschap

Een minister uit het kabinet van premier Viktor Orbán lijkt niet echt de ideale keus om burgerschap onder zijn hoede te nemen. Navracsics was verantwoordelijk voor wetgeving die de rechterlijke macht verminderde en organisaties voor participerende democratie inperkte. Hij vertegenwoordigde Hongarije regelmatig met grote woorden in het grote aantal onenigheden die het land had met de Europese Unie en andere internationale organisaties, meestal op het terrein van burgerrechten.

  • De betrokken commissies gingen wel akkoord met Navracsics als eurocommissaris, maar niet met zijn huidige portefeuille. Wordt dus vervolgd.

Valdis Dombrovskis (christendemocraten, Letland)

Portefeuille: Euro en Sociale Dialoog - Vicevoorzitter

Federica Mogherini (sociaaldemocraten, Italië)

Portefeuille: Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid - Vicevoorzitter

Andrus Ansip (liberalen, Estland)

Portefeuille: Digitale interne markt - Vicevoorzitter

Jyrki Katainen (christendemocraten, Finland)

Portefeuille: Banen, groei, investeringen en concurrentievermogen - Vicevoorzitter

Frans Timmermans (sociaaldemocraten, Nederland)

Portefeuille: Betere regelgeving, interinstitutionele betrekkingen, rechtsstaat en Handvest van de grondrechten - Eerste vicevoorzitter van de Commissie

Jonathan Hill (conservatieven, Verenigd Koninkrijk)

Portefeuille: Financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarktenunie

“Een stroper die nu de wilde dieren moet beschermen”, zo beschrijft Molly Scott Cato van de Engelse  Groenen de nominatie van Hill. “Hij is een euroscepticus die altijd in persoonlijke opdracht van Cameron werkte. Hij was eigenaar van een PR-bedrijf met financiële instellingen als klanten en die moet hij nu gaan reguleren. Hoe kunnen we op hem vertrouwen om de stabiliteit van de financiële markten in de eurozone te bewaken?”

  • Inmiddels is duidelijk dat Hill na een tweede ronde wel een meerderheid voor zijn positie krijgt.

Dimitris Avramopoulos (christendemocraat, Griekenland)

Portefeuille: Migratie en binnenlandse zaken

Christos Stylianides (christendemocraat, Cyprus)

Portefeuille: Humanitaire hulp en crisisbeheer

  • Namens de Europese Groenen stelt onder andere Judith Sargentini vragen aan Stylianides.

Karmenu Vella (christendemocraten, Malta)

Portefeuille: Milieu, maritieme zaken en visserij

Isabella Lövin, Europarlementariër van de Zweedse Groenen: "Het is duidelijk dat Vella twee zware verantwoordelijkheden krijgt. Ik heb geen mening over hem als persoon, maar het is duidelijk dat zijn portefeuille een enorm commitment vereist. Ik hoop dat hij bereid is om hard te werken om ons milieu en onze zeeën te beschermen. Ik hoop dat hij in zijn vorige baan als minister voor Toerisme in Malta geleerd heeft dat er een economische waarde hangt aan onze natuur, zonder het uit te buiten of te beschadigen."

De Europese Groenen waren niet tevreden met het optreden van Vella. Het is duidelijk dat hij strikt vasthoudt aan lijn van commissievoorzitter Juncker met minimale aandacht voor milieuzaken. Vella lijkt niet van plan te zijn om stevig tegenwicht te bieden aan industrie-belangen.

Cecilia Malmström (liberalen, Zweden)

Portefeuille: Handel

Aandachtspunt voor de Europese Groenen is TTIP, het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS. Malmström moet deze onderhandelingen gaan voeren namens Europa, maar het is onduidelijk wat nu precies haar positie is, onder andere rond het omstreden arbitragemechanisme ISDS. Dat is de omstreden extra bescherming van investeerders die hen de mogelijkheid biedt om door speciaal opgerichte tribunalen schadeclaims tegen staten te laten behandelen.

Neven Mimica (sociaaldemocraat, Kroatië)

Portefeuille: Internationale samenwerking en ontwikkeling

Sargentini: “Ik wil een eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking die over eerlijke handelsverdragen het gevecht aan gaat met zijn collega voor internationale handel. Iemand die initiatieven neemt om Europese bedrijven in Afrika aan de wet te houden. Mimica lijkt vrije handel boven eerlijke handel te plaatsen en vrijwillige afspraken boven bindende regels. Dat is geen goed vooruitzicht.”

  • Namens de Europese Groenen stelde onder andere Judith Sargentini vragen aan Mimica.

Günther Oettinger (christendemocraat, Duitsland)

Portefeuille: Digitale economie en maatschappij

Jan Philipp Albrecht, Europarlementariër voor de Duitse Groenen: "De nominatie van Günther Oettinger als eurocommissaris voor Digitale economie en maatschappij heeft zeker wat wenkbrauwen doen fronsen. Dat hij er 'vertrouwen in heeft om zich bekend te maken met het onderwerp', lijkt niet genoeg om ons ervan te verzekeren dat hij de uitdaging aankan om het complexe Europese auteursrecht te harmoniseren."

Sargentini: "Uit de hoorzitting bleek dat Oettinger geen enkel gevoel voor de digitale revolutie heeft. Voor hem gaat internet over infrastructuur en grote bedrijven die diensten verlenen aan consumenten. Oettinger denkt bij digital markets blijkbaar nooit aan kunstenaars, muzikanten, journalisten, en iedereen die verder online zijn gedachten kwijt wil of wil samenwerken. Oettinger zegt de positie van het Europarlement te steunen om echte netneutraliteit in Europa te garanderen, maar wil wel weer alle uitzonderingen van Kroes terug: nepneutraliteit waar niemand iets mee opschiet."