Dankzij Europese samenwerking is belastingontwijking door multinationals in 2020 weer een stukje moeilijker. De Europese ministers werden het dinsdag eens over de aanpak van zogenaamde ‘hybride mismatches’, waarbij een bedrijf profiteert van belastingvoordelen omdat verschillende landen andere belastingregels hanteren. De Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem probeerde nog om de regels pas in 2024 in te laten gaan maar een motie van onder andere GroenLinks in de Tweede Kamer floot hem terug.

“Eindelijk stelt de Europese Unie paal en perk aan bedrijven als Apple die belastingdiensten tegen elkaar uitspelen”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout.

“Rechtse partijen in Nederland moeten zich realiseren dat de tijd van deze absurde bevoorrechting van multinationals echt voorbij is”.

Nederland ligt dwars

In december lukte het de 28 EU-landen niet om overeenstemming te bereiken over de nieuwe regels. Het Verenigd Koninkrijk wilde een uitzondering voor de financiële sector en minister Dijsselbloem lag namens Nederland dwars omdat hij de regels pas per 2024 wilde laten in gaan. Een motie van SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie dwong hem eerder deze maand om akkoord te gaan met andere landen die belastingontwijking wél eerder wilden aanpakken.

Tweede Kamerlid Rik Grashoff was een van de mede-indieners van de motie. “De hybride mismatches zijn een sluwe manier van bedrijven om weinig tot helemaal geen belasting te betalen. Daar moeten we van af. Maar tijden lang lag de Nederlandse regering dwars, tot onvrede van onder andere GroenLinks. Gelukkig is het kabinet na aanhoudende druk van de Kamer tot inkeer gekomen en kunnen we nu echt stappen gaan zetten in de aanpak van belastingontwijking.”

Eickhout en Grashoff zijn niet te spreken over de opstelling van Nederland in Europa. Eickhout: “Nederland heeft zijn reputatie als belastingparadijs weer waargemaakt. Als de oppositie niet had ingegrepen, had het kabinet heel Europa opgezadeld met vier jaar gemiste belastinginkomsten van multinationals. Dit toont opnieuw aan hoe het vetorecht van lidstaten op het vlak van maatregelen tegen belastingontwijking in het nadeel van gewone belastingbetalers werkt.”

Televisieprogramma Zembla vroeg onlangs opheldering over de opstelling van minister Dijsselbloem in dit dossier.