Donderdag komen de Europese regeringsleiders bij elkaar voor een nieuwe eurotop. Daarin staan de plannen van de Europese Commissie voor een energie-unie centraal. Voor GroenLinks is duidelijk wat er moet gebeuren: inzetten op energiebesparing en duurzame energie en meer samenwerken op Europees niveau. De Nederlandse regering lijkt echter dwars te liggen op dit laatste punt. Ondertussen vindt Europarlementariër Bas Eickhout een interessante partner in zijn pleidooi voor samenwerken aan wind op zee: de Britse Conservatieven van David Cameron.

Energiebesparing

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders, wil op de top alleen over energiezekerheid praten. Dat is jammer want energiezekerheid en het gevecht tegen klimaatverandering kunnen hand in hand gaan door in te zetten op besparing en duurzame energie.

Gelukkig lijkt door druk uit de groene hoek energiebesparing een belangrijkere plek te krijgen in de conclusies van de Raad. Heel verstandig, want dat is immers de snelste manier om onze afhankelijkheid van Russisch gas terug te brengen. Nederland staat niet bepaald bekend als het land dat hier hard voor wil lopen. De uitvoering van een van de instrumenten om dit voor elkaar te boksen – de energielabels voor huizen of zuinige apparaten - stuit in Nederland telkens weer op weerstand.

Europese samenwerking

Meer samenwerking op Europees niveau, bijvoorbeeld bij het afsluiten van gascontracten, is cruciaal om te voorkomen dat Poetin de huidige individuele contracten van lidstaten gebruikt om via een verdeel-en-heersstrategie Europa uit elkaar te spelen.

Op dit onderdeel blijkt Nederland echter dwars te liggen, mede onder invloed van Shell. Nederland wil haar gasverslaving nog steeds niet opgeven. De Nederlandse minister Henk Kamp kondigde onlangs zelfs aan meer gas uit Rusland te willen halen in plaats van minder. De energiestrategie van Nederland is nog altijd gericht op de zogeheten gasrotonde die alleen maar zorgt voor meer afhankelijkheid van andere landen zoals Rusland in plaats van minder.

Samenwerken aan wind op de Noordzee

GroenLinks heeft al eerder laten zien dat er alternatieven zijn die ons minder afhankelijk maken van Rusland en die bovendien banen opleveren. Door samen te werken op zee en door te investeren in infrastructuur voor schone energie kan Nederland een belangrijke bijdrage leveren om de energie-unie werkelijkheid te maken. Aan de vooravond van de nieuwe eurotop krijgen we steun uit onverwachte hoek: de Britse Conservatieven in het Europarlement zien ook dat een North Sea Grid veel potentie heeft. Woensdag riepen Eickhout en zijn Britse Conservatieve collega Ian Duncan de  Europese Commissie op om het North Sea Grid als een centrale pilot in de Energie Unie op te nemen. En hoewel natuurlijk we Cameron niet als natuurlijke bondgenoot van de Groenen zien, zijn we wel ervan overtuigd dat hij is een betere partner voor Rutte is dan Poetin.

Daarom stelt GroenLinks – samen met de Britse Conservatieven – dat het Nederland het North Sea Grid centraal zou moeten zetten tijdens haar voorzitterschap in 2016. Dan bouwen we aan een energie-unie die ons energieonafhankelijk maakt en die beter is voor het klimaat.