We gaan niet zorgvuldig genoeg om met onze grond. De aarde in grond zorgt voor de groei van gewassen die we eten. Grond reinigt ons drinkwater. En grond kan veel koolstof vastleggen om zo klimaatverandering tegen te gaan. Deze functies van grond zijn onmisbaar als onderdeel van duurzame ontwikkeling, hier maar zeker ook elders. Toch verwaarlozen en misbruiken we deze kostbare natuurlijke bron regelmatig en putten we deze uit. Daarom is het belangrijk dat dit onderwerp op de Europese agenda staat.

Om aandacht te vragen voor het belang van duurzaam grondgebruik, organiseert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout samen met andere Europarlementariërs en het European Environment Bureau een vertoning van de film Dirt!. De film vertelt het verhaal van de grond en de relatie die wij mensen er mee hebben.

De Europese Commissie is al in 2006 met plannen gekomen voor een richtlijn over de bescherming en het duurzame gebruik van grond in Europa. Helaas blijven vijf landen, waaronder Nederland, deze plannen blokkeren. Daarbij gebruiken ze als argument dat grondgebruik een nationale aangelegenheid is of zelfs dat het simpelweg te duur is om duurzaam met grond om te gaan. Spanje, per 1 januari voorzitter, wil de discussie over het dossier weer op gang brengen. Met de filmvertoning willen de organisatoren Spanje een steun in de rug geven en de landen die de discussie blokkeren stimuleren hun bezwaren te laten varen.

De film Dirt! wordt woensdagavond vertoond in het Europees Parlement na een voorwoord van Bas Eickhout en van de regisseur van de film.