De fosfaatreserves raken op en dit is een groot probleem voor de voedselproductie, want fosfor is onmisbaar voor de groei van planten. "Landbouw zonder fosfor is als landbouw zonder water", aldus GroenLinks-Europarlementiër Bas Eickhout.

Eerder werd een artikel van The Broker over fosfor uitgeroepen tot vergeten verhaal van 2009. Eickhout organiseerde vorige week een fosfaatconferentie, om dit probleem op de kaart te zetten en te zoeken naar oplossingen. "De conferentie heeft uitgewezen dat er een duidelijke wil is om dit probleem Europees op te pakken, maar helaas gaat het initiatief niet van de Commissie komen. We zullen daarom contact zoeken met andere politieke groepen en lidstaten die het onderwerp wel op de agenda willen zetten," aldus Eickhout.

Fosfor is een essentiële voedingsstof voor alle planten en dieren. Het is 1 van drie hoofdcomponenten van kunstmest en dus cruciaal voor het wereldwijde aanbod van voedsel. Met een continue groei van de wereldbevolking tot 9 miljard mensen in het jaar 2050 en een toenemende vraag naar voedsel en biobrandstoffen, zal de vraag naar fosfor alleen maar toenemen. De gevolgen van oprakende fosforreserves kunnen dramatisch zijn. Het aanbod van voedsel zal afnemen, waardoor voedselprijzen zullen stijgen en de voedselzekerheid onder grotere druk komt te staan. Niet alleen olie, maar ook het aanbod van fosfaten zal onze toekomstige economische groei dicteren.

Het probleem met fosfor is dat het een niet hernieuwbare grondstof is, die ook niet vervangen kan worden door alternatieve bronnen. Als fosfor wegspoelt met het afvalwater is het later niet meer herwinbaar. Het efficiënter omgaan met fosfor, het gebruik van dierlijke mest, recycling en hergebruik zijn de enige opties om aan de toekomstige vraag naar fosfor te kunnen blijven voldoen.

De wereldwijde fosforreserves kunnen binnen 75 tot 100 jaar op zijn. De meeste fosfor wordt gewonnen in China, de VS en Marokko/West-Sahara. In 2008 heeft China, de grootste producent van fosfaat, al een exportheffing geïntroduceerd van 135%. Het is dus cruciaal voor Europa om fosfaten te hergebruiken, bijvoorbeeld door het recyclen van afvalwater. Niet alleen om de Europese voedselzekerheid te waarborgen, maar ook om ervoor te zorgen dat we de kostbare fosforvoorraden niet wegkapen voor de neus van landen die deze het hardste nodig zullen hebben.