Doordat ondernemers in de horeca en detailhandel vanwege corona hun bedrijven gesloten houden, lopen ze inkomsten mis. Sommige hebben helemaal geen inkomsten meer. Vaste lasten, zoals huur, kunnen zij amper nog betalen. Sommige grote verhuurders zijn niet bereid de huren te verlagen,  waardoor ondernemers extra in de problemen komen.

Om ervoor te zorgen dat deze ondernemers het hoofd boven water houden, moeten zij niet alleen een beroep kunnen doen op de overheid, vindt GroenLinks. Ook verhuurders moeten bijspringen. Zij willen dat de regering met huurders, verhuurders en banken om tafel gaat om te komen tot een akkoord over huurverlaging voor bedrijven die zijn gesloten vanwege coronamaatregelen.

Ook verhuurders moeten bijspringen
'Bij sommige ondernemers staat het water niet alleen tot de lippen, maar het gaat er al over. Daarvoor is de extra steun van de overheid niet genoeg. Het is treurig dat sommige verhuurders niet zelf over de brug komen. Daarom vinden we het terecht om daar nu vanuit Den Haag een extra zetje aan te geven ”, zegt Tweede Kamerlid Paul Smeulders.

In Duitsland en andere Europese landen is nu al wettelijk geregeld dat overheidsmaatregelen ter bestrijding van corona een reden zijn om het huurcontract te heronderhandelen. Nederland zou dit voorbeeld kunnen volgen. 

Samen met de VVD diende GroenLinks gisteren een voorstel in bij het debat over de steunmaatregelen, met demissionair minister Koolmees. De partijen vragen de regering op korte termijn met voorstellen te komen om de juridische positie van huurders die hun pand hebben moeten sluiten vanwege corona, te versterken.