Het programma ‘Slag om Brussel' maakte een uitzending over stierenvechten en de Europese subsidies voor het fokken van de stieren die de arena worden ingestuurd. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout vertelt in deze uitzending waarom er een einde gemaakt moet worden aan dit volksvermaak:

"Stierenvechten is barbaars en in feite sponsort Europa deze vorm van dierenmishandeling. Jaarlijks worden 40.000 stieren op gruwelijke wijze geslacht ter vermaak.”

Europa geeft via het landbouwbeleid subsidies aan het fokken van vechtstieren. GroenLinks strijdt al jaren tegen deze absurde praktijk. In 2006 nam het Europees Parlement een amendement van de groenen aan dat een eind aan deze subsidie voor martelen moest maken. Toen konden de landbouwministers de mening van het Parlement nog naast zich neerleggen. Daar is met het nieuwe verdrag verandering in gekomen.

Eickhout: “De subsidies voor vechtstieren vallen onder de landbouwbegroting en tot nu toe mocht het Europarlement hier slechts over adviseren. De beslissing lag in handen van conservatieve Europese landbouwministers. Deze situatie is veranderd en nu mag het Parlement eindelijk meebeslissen. Als lid van de landbouwcommissie zal ik ervoor strijden dat er in de toekomst geen Europees geld meer naar dierenmishandeling gaat.”

Op de website van Slag om Brussel kan gestemd worden over de subsidiëring van stierenvechten. De bezoekers stemmen massaal voor het stopzetten van deze subsidies.

De uitzending online terugkijken