De Europese ministers van Financiën bereikten deze week een akkoord over de oprichting van drie toezichtsorganen voor de financiële sector. Minister Bos sprak van “toezichthouders met tanden die nog kunnen bijten ook”. Maar de waakhonden kunnen helaas worden gemuilkorfd door onwillige EU-landen. GroenLinks wil dat het Europees Parlement ervoor zorgt dat de waakhonden dóórbijten.

“Het voorstel van de Europese Commissie was al slap. Nu willen de ministers van Financiën de drie nieuwe toezichtsorganen - voor banken, verzekeraars en de effectenhandel – nog verder verzwakken,” constateert Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks.

“Juist in crisissituaties, wanneer bijvoorbeeld een grensoverschrijdende bank dreigt om te vallen, is doortastend optreden door een Europese toezichthouder vereist. Die moet ten minste de bevoegdheid hebben om knopen door te hakken wanneer nationale toezichthouders er samen niet uit komen. Het gisteren gesloten akkoord geeft nationale regeringen veel te veel mogelijkheden om de Europese waakhonden te muilkorven. Zo kunnen zij meningsverschillen doorverwijzen naar de Europese Raad van regeringsleiders. Die besluit bij unanimiteit. Daarmee kan elke lidstaat een veto uitspreken tegen een gecoördineerde crisisaanpak.”

“Minister Bos en zijn collega’s hebben te forse concessies gedaan aan de Britse regering. Die trekt te weinig lessen uit de financiële crisis en gedraagt zich als lobbyist voor de Londense City,” aldus Eickhout, die lid is van de parlementscommissie die de financiële, economische en sociale crisis onderzoekt.

“Gelukkig beslist het Europees Parlement mee over de nieuwe toezichtsorganen. De vier grootste fracties, waaronder de Groenen, hebben al laten weten dat zij geen genoegen nemen met gemuilkorfde waakhonden.”

“Ik verwacht van de voorgedragen eurocommissaris voor de Interne Markt, Michel Barnier, dat hij een ambitieuzere aanpak steunt. Het Europarlement zal hem daarover aan de tand voelen tijdens de hoorzitting met de kandidaat-commissaris in januari. Als Barnier zich opstelt als verlengstuk van de Raad van Ministers, dan heeft hij een probleem”.