Vandaag is er in de milieucommissie van het Europees Parlement gestemd over een belangrijk voedseldossier. Op dit moment zijn er nog geen Europese regels voor voedsellabelling, maar daar gaat verandering in komen. Er komen straks eisen voor wat er op de labels van voedingsproducten moet komen te staan. Op de labels moet onder andere komen te staan hoeveel energie, vet, suikers en zout er in het product zit, en welk aandeel dit is van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout heeft gemengde gevoelens over de stemming: "Aan de ene kant hebben we ervoor kunnen zorgen dat het verplicht wordt de hoeveelheid transvetten te vermelden. Transvetten zijn onverzadigde vetten die nog slechter zijn voor de gezondheid dan verzadigde vetten. Maar aan de andere kant blijft het mogelijk dat producten die teveel suikers of vetten bevatten als gezond gelabeld kunnen worden. Dit is natuurlijk raar. Als een consument een voedingsproduct koopt omdat het gezond is, dan moet hij of zij erop kunnen rekenen dat dit ook echt zo is."

De Europese Groenen zijn daarom, net als de Europese Consumentenbond, voor een zogenaamd stoplichtsysteem. Als een voedingsproduct ongezond veel vet, zout of suiker bevat, dan moet dat in het rood zijn aangeduid op de verpakking. Een groen licht wordt gegeven voor producten met aanvaardbare hoeveelheden suiker, vet of zout. Een dergelijk systeem is duidelijk voor de consument: in één oogopslag kan hij of zij zien of een product bijvoorbeeld ongezond veel vetten bevat. Helaas heeft het voorstel voor een verplicht stoplichtensysteem het niet gehaald in de stemming. Het blijft wel mogelijk voor lidstaten om het systeem zelf in te voeren, Engeland doet dat bijvoorbeeld al.

Eickhout is teleurgesteld dat de labels zoals in Engeland geen Europese standaard worden en hoopt dat de Nederlandse consument toch een dergelijk label gaat krijgen. Eickhout: "Nederland kan er zelf voor kiezen om een stoplichtsysteem in te voeren. Consumenten die er graag een gezonde levensstijl op na houden, kunnen op deze manier heel gemakkelijk dikmakers mijden. En mensen met bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, kunnen meteen spotten welke voedingsproducten zij liever niet moeten nemen. Ik hoop van harte dat Nederland en andere lidstaten snel een dergelijk systeem gaan invoeren."