Groene transparantiewetgeving toont aan dat banken volop belasting ontwijken

Banken maken nog altijd volop gebruik van belastingparadijzen om belasting te ontwijken. Oxfam publiceerde maandag een rapport op basis van informatie die aan het licht kwam dankzij Europese wetgeving uit 2013 die op voorstel van de Groene fractie in het Europees Parlement banken verplicht om per land te rapporteren over hun activiteiten en winst. Er ligt momenteel een voorstel van de Europese Commissie om deze transparantie uit te breiden naar alle sectoren.

Dankzij deze rapportageverplichtingen per land weten we onder andere dat de twintig grootste Europese banken in 2015 maar liefst 4,9 miljard euro aan winst in Luxemburg boekten. “Dat is meer dan in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen”, constateert Europarlementariër Bas Eickhout. “Dit staat in geen verhouding tot de reële economische activiteit in Luxemburg. Deze belastingrace naar de bodem moet stoppen.”

Strenger optreden

GroenLinks wil dat de Europese Unie strenger optreedt naar belastingparadijzen. Later dit jaar maken de Europese ministers van Financiën een zwarte lijst met belastingparadijzen bekend, maar daar zullen geen landen binnen de EU op staan. Bovendien blijft onduidelijk welke consequenties landen op de zwarte lijst zullen voelen. “Dit rapport van Oxfam toont aan dat Europa harder moet optreden tegen belastingontwijking”, aldus Eickhout.

Banken zijn niet de enige bedrijven die belasting ontwijken. De verplichte transparantie die nu al voor banken geldt, moet snel worden uitgebreid naar alle sectoren, vindt GroenLinks. Het Europese voorstel dat daarvoor nu op tafel ligt, is echter zwak.

Alleen de allergrootste bedrijven worden verplicht hun winsten per EU-land apart te rapporteren. Maar ze hoeven geen informatie over belastingen per land te geven voor landen buiten de EU. Dat biedt deze bedrijven alle gelegenheid om belasting te ontwijken. Groene Europarlementariërs doen voorstellen om alle bedrijven met een omzet vanaf 40 miljoen euro verplicht te laten rapporteren over hun activiteiten en over hun belastingafdracht in alle landen.