Klaver: “Terwijl er duizenden woningen bijgebouwd moeten worden, zijn er nu heel veel woningen die niet worden gebruikt. Beleggers bezitten dure appartementencomplexen en laten die voor een groot deel leegstaan, terwijl gewone mensen geen huis kunnen vinden. De wooncrisis gaat over meer dan bouwen, bouwen, bouwen. Het gaat over een eerlijke verdeling van onze woningen. Daarom roep ik het kabinet op: voer een belasting op leegstand in.”

De leegstand in Nederland wordt steeds groter. In zeer stedelijke regio’s is de leegstand in 2020 met elf procent gestegen. In sterk stedelijke regio’s is die stijging vier procent. Dat betekent dat er op dit moment bijna 10 000 extra woningen leegstaan precies op de plekken waar de woningnood extreem hoog is.

Gemeentes hebben nu niet genoeg middelen om leegstand aan te pakken. Daarom wil GroenLinks dat zij de mogelijkheid krijgen om een lokale leegstandsbelasting in te voeren. De hoogte van de belasting wordt 50 procent van de waardestijging van leegstaande panden. Zo maken we het onaantrekkelijk om te speculeren met panden en stimuleren we dat panden beschikbaar komen om in te wonen.

Neem Den Haag als voorbeeld: In Den Haag staan 3210 huizen langdurig leeg. De gemiddelde WOZ-waarde van een huis is in Den Haag 286.000 euro, dat was een stijging van 9,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Eigenaren die dat jaar zouden weigeren hun pand te verhuren of verkopen zouden dus een belasting van 13.161 euro moeten betalen. Dat zou de stad Den Haag in 2021 ongeveer 42 miljoen euro hebben opgeleverd. Geld dat ze kunnen besteden aan het oplossen van de wooncrisis.

Partijleider Klaver: “Een belasting op leegstand zorgt ervoor dat woningen beschikbaar komen voor mensen die geen huis kunnen vinden. En dat is hard nodig. Wanneer eigenaren weigeren de woning beschikbaar te maken, gaan zij daar fors voor betalen.”

Afbeelding van 2 mensen bij het GroenLinks congres in 2019

Word lid van GroenLinks

Enthousiast over onze plannen?

Word lid van GroenLinks!

Als lid maak je GroenLinks sterker in de strijd voor onze idealen, hoe groter onze partij, hoe meer we voor elkaar krijgen.

Met jouw steun als lid van GroenLinks werken we samen aan een sterke publieke sector en bestrijden we de klimaatcrisis. Daarnaast maak je als lid actief deel van onze partij: je beslist mee over de koers door te stemmen over ons verkiezingsprogramma en onze kandidaten. Zo maken we samen de partij. Lid worden kan al vanaf € 2 per maand!

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Ik ontvang graag e-mail updates van:
Ben je 27 jaar of jonger?
Contributie

Gemiddeld betalen GroenLinksers € 85 contributie per jaar. De hoogte van de contributie bepaal je zelf, wel geldt er een minimum van € 24 per jaar. Je kunt de hoogte van je contributie baseren op de hoogte van je inkomen.

Let er op dat het door jou gekozen bedrag klopt bij de opgegeven frequentie!

Betaalwijze