Niet overlaten aan de markt
“Eén van de belangrijkste politieke lessen die uit de coronacrisis kan worden getrokken is deze: wat van cruciaal belang is voor de samenleving behoort in publieke handen. Vaccinontwikkeling moet in dienst staan van de volksgezondheid en niet in die van big farma, waar het belang van winst voorop staat”, zegt Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks).
De Nederlandse overheid had het voornemen in 2019 om het instituut te verkopen. In 2020 werd door de coronacrisis in Nederland hiervan afgezien. Sinds 1 januari 2021 is Intravacc een beleidsdeelneming met de Staat der Nederlanden als enige aandeelhouder.
Op 6 juli 2022 maakte Minister Kuipers (VWS) bekend het verkoopproces van Intravacc weer te willen opstarten. Maar na vragen van GroenLinks is die verkoop on hold gezet. GroenLinks wil nu dat helemaal van de verkoop wordt afgezien en dat de overheid juist in het bedrijf gaat investeren. Naar schatting zijn enkele tientallen miljoenen euro investering nodig om de bedrijfsvoering weer gezond te krijgen.
Westerveld: “De kans op een nieuwe pandemie is reëel. Het is daarom des te meer risicovol om zo’n cruciaal bedrijf te verkopen en daarmee de grip op vaccinontwikkeling uit handen te geven.”
Intravacc is een gerenommeerd vaccinonwikkelaar gevestigd in Bilthoven en voormalig onderdeel van het Nederlands Vaccin Instituut. Intravacc is in 2013 ontstaan uit de vaccinafdeling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Vaccin Instituut.
Ongeveer een derde van alle huidige vaccins wereldwijd is gebaseerd op techniek uit Bilthoven
Nederland heeft een lange geschiedenis van vaccinontwikkeling door de overheid en is daar succesvol in is geweest. Al sinds 1901 wordt in Bilthoven onderzoek gedaan naar onder meer cholera, difterie en tuberculose. Ongeveer een derde van alle huidige vaccins wereldwijd is gebaseerd op techniek uit Bilthoven. De vaccinontwikkelaar wil weer zelf vaccinfabrieken bouwen, zodat Nederland minder afhankelijk is van het buitenland. Deze nieuwe locaties moet tussen de 40 en 200 miljoen doses vaccins per jaar kunnen produceren.
Intravacc voert momenteel nog steeds onderzoek uit voor de Wereldgezondheidsorganisatie en de Bill & Melinda Gates Foundation. De organisatie ontwikkelt momenteel een vaccin tegen COVID-19 in de vorm van een neusspray, die goedkoop wereldwijd aangeboden gaat worden.