GroenLinks is tegen de Europese importheffing op zonnepanelen uit China. De GroenLinksers Bas Eickhout en Liesbeth van Tongeren zijn bezorgd over de monopoliepositie van China op de markt van zonnepanelen, maar vinden importheffingen niet de juiste oplossing, omdat het de overgang naar schone energie in de weg zit. De importheffing die de Europese Commissie dinsdag aankondigde is tijdelijk en geldt voor een half jaar. Daarna moeten de lidstaten van de Europese Unie besluiten of de maatregel definitief wordt. GroenLinks zet zich ervoor in om te voorkomen dat de tijdelijke heffing een definitieve wordt.

Werkgelegenheid verloren door heffing

“We moeten absoluut optreden als er sprake is van dumping, maar dit is niet de juiste manier”, reageert Europarlementariër Eickhout. “Door deze importheffing gaat er juist veel werkgelegenheid in Europa verloren.”

Tweede Kamerlid Van Tongeren constateert dat deze maatregel het doel om meer duurzame energie op te wekken niet helpt: “Wij willen dat het aandeel van zonne-energie flink omhoog gaat, maar met deze maatregel draai je de zonne-energiesector de nek om. Voor de consument wordt het lastiger om zonnepanelen te plaatsen en ondertussen blijven we onze energie nog langer opwekken met kolencentrales.”

Tijdelijke heffing

De Europese Unie gaat de import van zonnepanelen uit China tijdelijk belasten met een importheffing van in eerste instantie elf procent en na twee maanden loopt die heffing op tot zevenenveertig procent. De tijdelijke heffing geldt totdat de Europese Commissie het volledige onderzoek naar de klacht over dumping van Chinese zonnepanelen op de Europese markt afrond. Europese producenten dienden deze klacht in bij de Europese Commissie omdat de extreem lage Chinese prijzen geleid zou hebben tot de sluiting van fabrieken in Duitsland. In Europa geeft de zonne-energiesector werk aan honderdduizenden mensen.

Van Tongeren ziet ook voor Nederland een groot probleem: “Ik vrees dat de heffingen zullen leiden tot fors banenverlies in de Nederlandse bouw- en installatiesector die door de crisis al hard geraakt zijn. Ik roep minister Kamp daarom op tot een compenserende impuls voor de sector.” Volgens van Tongeren kan het fiscaal aftrekbaar maken van de installatie van zonnepanelen een win-winsituatie opleveren voor zowel de hard getroffen bouwsector als het klimaat.

Volgens berichten produceert China meer dan de wereldwijde vraag aan zonnepanelen en zou deze onder de kostprijs verkopen. “Dat is geen houdbare situatie”, stelt Eickhout. Op dit moment zitten zowel de producenten van zonnepanelen in China als die in Europa in zwaar weer. Deze heffing verergert de heffing die situatie alleen maar. GroenLinks wil daarom dat de Europese Commissie de gesprekken met China voortzet om zo tot een constructieve oplossing te komen. “China en Europa kunnen van elkaar leren,” volgens Eickhout. “China moet de vraag naar zonnepanelen van de eigen markt kunnen stimuleren. Tegelijkertijd moet Europa zorgen voor beter toegang tot kapitaal voor Europese zonnepaneelproducenten.”