Tweede-Kamerlid Corinne Ellemeet overhandigt cheque aan de vluchtelingengroep We are Here
Een eerste bedrag was al voor Kerst overhandigd, hier de symbolische cheque (Foto: Adriaan van Dam)

GroenLinksers doneren 8.000 euro aan vluchtelingen

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet heeft vandaag 8.000 euro overhandigd aan de vluchtelingengroep We are Here. Het geld is in december bij elkaar gebracht door leden van GroenLinks. De helft is bestemd voor levensonderhoud voor de 120 mensen die momenteel in de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost wonen. De andere helft gaat naar opleidingen voor deze groep.

We are Here is een groep van zo’n 125 vluchtelingen, die al tweeënhalf jaar door Amsterdam zwerft. De vluchtelingen hebben geen verblijfsstatus, kunnen niet terug naar het land van herkomst en hebben tot nu toe geen opvang gekregen. In Tweede Kamer, Eerste Kamer en gemeenteraden zet GroenLinks zich consequent in voor deze groep, onder andere door aan te dringen op de bed-bad-broodregeling (lees meer). Partijvoorzitter Rik Grashoff:

"Ik ben blij dat GroenLinks met deze ledenactie ook praktisch invulling kan geven aan de idealen die GroenLinks politiek wil verwezenlijken."

Geld voor de eerste levensbehoeften is zeer welkom, maar de vluchtelingen in de Vluchtgarage hebben meer problemen dan honger. Yusuf Adam: "Transport kost ongelooflijk veel, we kunnen dus ook weinig ondernemen. Verveling is een groot probleem, jezelf nuttig maken gaat niet. Fietsen zouden een enorme uitkomst zijn. Dan kun je even wat leuks doen, naar het centrum. Voel je je minder alleen als je wat kunt ondernemen, heb je minder heimwee."

De aan We Are Here gelieerde organisatie Here to Support organiseert activiteiten voor de vluchtelingen. Vrijwillige docenten komen lesgeven. Elke Uitentuis: "Zij geven onder andere lessen in Nederlandse politiek, geschiedenis, dans, debatteren en de asielwet." Corinne Ellemeet is er blij mee: "Je krijgt veel meer een doel in je leven als je meer mag ondernemen. Wat een power heeft deze groep!"

Yusuf Adam:

"Thanks so much, GroenLinks!"

De GroenLinks-leden deden overigens in december ook al mee aan een andere actie voor vluchtelingen, namelijk voor Syrische vluchtelingen in Zuid-Turkije (samen met PvdA, SP en D66). Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling bedankt de donateurs (video)

Wil je ook de vluchtelingen van We Are Here ondersteunen? Doneren kan via NL25TRIO0197733506, t.a.v. Stichting Here to Support, Amsterdam.