Als je ongewenst zwanger bent is het belangrijk dat je zeker kunt zijn van zorg die bij je past. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen terecht kunt bij een kliniek of ziekenhuis, maar ook bij huisartsen.

Op dit moment kun je deze pil alleen bij een abortuskliniek of in het ziekenhuis krijgen. De partijen vinden dat de abortuspil bij de huisarts de keuze voor vrouwen vergroot en de abortuszorg verbetert. Een bezoek aan de eigen huisarts is voor sommigen emotioneel en fysiek veel minder belastend. Vrouwen zijn niet langer gedwongen te reizen naar een abortuskliniek of ziekenhuis, maar kunnen naar hun vertrouwde huisarts in de buurt.

Zo'n vijftig procent van de mensen die voor abortus kiezen, gaat eerst naar de eigen huisarts. Deze huisarts moet hen nu nog doorverwijzen naar een abortuskliniek voor het voorschrijven van de abortuspil of een curettage.

Voor het verkrijgen van de abortuspil bij de huisarts gelden alle huidige waarborgen en zorgvuldigheidseisen zoals die gelden voor abortusklinieken, zoals dat de pil alleen in de eerste negen weken van de zwangerschap mag worden verstrekt.Vorige maand stemde de Tweede Kamer ook voor een andere wet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om abortuszorg te verbeteren, namelijk om de vaste beraadtermijn van vijf dagen los te laten.

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks): “Ik ben ongelooflijk trots op het vertrouwen dat de Tweede Kamer aan de indieners van dit wetsvoorstel heeft gegeven. Op deze manier verbeteren we de kwaliteit van abortuszorg verder en zorgen we voor meer keuzevrijheid van vrouwen. Dat is een geweldig belangrijke stap voorwaarts.”