De handelscommissie van het Europarlement stemde donderdagochtend in met een resolutie over vrijhandelsverdrag TTIP waarin kritische opmerkingen staan, maar die worden in andere paragrafen weer tegengesproken. Een last minute deal tussen de twee grootste fracties in het Europarlement, de christendemocraten en sociaaldemocraten, voorkwam een kritisch standpunt van de handelscommissie over private geschillenbeslechting (ISDS). GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is teleurgesteld in deze draai van de sociaaldemocraten.

“Ondanks alle kritische woorden over ISDS, vertaalt de handelscommissie dat nu niet in een duidelijk 'nee' aan eurocommissaris Malmström. En dat terwijl in andere vakcommissies, met hulp van sociaaldemocraten er wel vaak een kritische tekst werd aangenomen.” Eickhout is van plan om in de plenaire behandelingen deze kritische teksten opnieuw in te dienen. “ISDS geeft multinationals de mogelijkheid om overheden aan te klagen en daarmee onze democratie en regels in het algemeen belang onder druk te zetten.”

Andere aangenomen amendementen geven een onduidelijk signaal over de bescherming van de Europese normen en onze democratie. “Dit compromis tussen christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen houdt mensen voor de gek over TTIP.” Eickhout merkt op dat de tekst eist dat TTIP een ambitieus allesomvattend handelsakkoord moet zijn dat niet-tarifaire handelsbarrières wegneemt. “Maar aan de andere kant vraagt de resolutie om geen enkel negatief effect op de Europese democratie en Europese normen.”

Regulatory cooperation

De handelscommissie vraagt bijvoorbeeld om nauwe afstemming van regelgeving waardoor bij nieuwe wetgeving in de EU of de VS eerst moet worden gekeken wat eventuele nadelige effecten voor de handel zijn. Tegelijkertijd stelt het rapport dat dit geen enkele impact mag hebben op de autonomie van de EU om wetten te maken. Eickhout: “Dat is gewoonweg niet mogelijk. Als je grote bedrijven extra mogelijkheden geeft om wetten te veranderen, vertragen of te voorkomen, dan heeft dat per definitie negatieve gevolgen voor democratische besluitvorming.”

In principe onderhandelt de Europese Commissie namens de Europese Unie met de Verenigde Staten over het handelsakkoord TTIP. Pas als alle verdragsteksten rond zijn, wordt het voorgelegd aan het Europees Parlement en de EU-landen die dan alleen nog ja of nee kunnen zeggen. De resolutie die het Europees Parlement nu behandelt is niet bindend, maar geeft de Europese Commissie wel een duidelijk signaal. Als de Europese Commissie de zorgen niet serieus neemt, dan riskeert ze dat een meerderheid van het Europees Parlement het verdrag aan het eind van de rit afkeurt.

In juni stemt het voltallige Europarlement over de resolutie.