Help Griekenland naast noodlening ook met herstelplan

Nu er een overeenkomst is over een tweede pakket noodleningen aan Griekenland, wil GroenLinks dat de Europese Unie nu vaart maakt met een herstelplan voor de Griekse economie. Alleen dan kunnen we een duurzame uitweg uit de crisis vinden, stelt Europarlementariër Bas Eickhout.

“Een failliet van Griekenland is vannacht weer afgewend, maar een duurzame oplossing is nog steeds niet gevonden”, reageert Eickhout. “De 130 miljard van de nieuwe leningen gebruiken de Europese ministers vooral om de schade voor de schuldeisers van Griekenland zoveel mogelijk te beperken. Ondertussen ontbreekt een realistisch herstelplan voor de Griekse economie zelf.”

Falend recept aanpassen

De euroministers moeten hun recept dat gefaald heeft aanpassen. De afgedwongen bezuinigingen leiden dit jaar tot een economische krimp van zeven procent en zijn in sociaal opzicht een drama. Een oplossing voor het schuldenprobleem werkt niet zonder economisch herstel en draagvlak voor de maatregelen onder de bevolking.

GroenLinks wil dat de eurolanden nu afstappen van hun verhaal over schuld en boete en eindelijk gaan nadenken over een veel belangrijkere vraag: Met welke Europese hulp kan de economie weer gaan draaien?

Taboe

Enkele euroministers waaronder Jan Kees de Jager hebben echte Europese oplossingen voor Griekenland tot taboe verklaard, legt Eickhout uit. “Zolang ze zich uitsluitend bezighouden met het effect van de Griekse schuld op de rest van de eurozone blijft het probleem terugkeren.” Het is hoog tijd voor een Europees Marshall-plan voor Griekenland met Europese investeringen zoals het zonne-energieproject Helios.

Meer informatie

Lees ook het opinieartikel 'Reddingsplan Griekenland' redt de Grieken niet dat Eickhout samen met zijn Vlaamse collega Bart Staes voor de Volkskrant schreef.

Het Vlaamse Journaal maakte een overzicht van de bezuinigingen die de Griekse bevolking voor de kiezen krijgt.