De Europese Commissie presenteerde donderdag plannen voor het hervorming van het Europese landbouwbeleid. GroenLinks vindt de plannen tegenstrijdig en is teleurgesteld dat de Europese Commissie het niet aandurft om echte keuzes te maken. Aan de ene kant staat de landbouwstrategie vol met mooie plannen over duurzaamheid en biodiversiteit, maar aan de andere kant moet de landbouw competitief worden en moet Europa de hele wereld kunnen voeden.

Geen duidelijke lijn

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vreest dat de plannen slechts holle retoriek blijven doordat de Europese Commissie geen duidelijke lijn uitzet voor de toekomst van het Europees landbouwbeleid. “Uiteindelijk zullen de EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten uitmaken welke kant het landbouwbeleid op moet gaan. De kans is dan groot dat er uiteindelijk niks verandert, terwijl hervormingen echt noodzakelijk zijn”, aldus Eickhout.

Varkensflats

“De plannen dwingen de ondernemende marktgerichte boer uiteindelijk om varkensflats op de Maasvlakte te bouwen”, stelt Eickhout. “Je kunt boeren niet verplichten om zo competitief mogelijk te zijn en tegelijkertijd milieuvriendelijk te boeren en een bijdrage te leveren aan landschapsontwikkeling. Dat gaat niet samen.”

Oneerlijke exportsubsidies

Een punt dat volledig ontbreekt in de landbouwplannen is de link met ontwikkelingslanden. Eerlijke handel is een van de uitgangspunten, maar er wordt met geen woord gesproken over de  exportsubsidies voor Europese boeren. GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed, woordvoerder eerlijke handel is teleurgesteld: “We moeten ontwikkelingslanden een eerlijke kans bieden op de voedselmarkt. Zo kun je hun economische ontwikkeling stimuleren. Maar zolang we de export van Europese landbouwproducten blijven subsidiëren, geven we ontwikkelingslanden geen eerlijke kans.”

Voedselvoorziening

Een groot deel van het EU-budget gaat naar landbouwbeleid. GroenLinks wil dat Europa dit geld  nauwkeuriger gaat besteden. Hervormingen zijn noodzakelijk om het beleid efficiënter te maken. Het Europees landbouwbeleid is ooit opgezet om de voedselvoorziening voor alle Europeanen veilig te stellen. Het doel was om zoveel mogelijk te produceren. “Die rol is nu veranderd”, zegt Eickhtout. “We moeten erop toezien dat boeren eerlijke inkomens krijgen en dat er eerlijke concurrentie plaatsvindt waarbij er ook aan standaarden voor mileu en dierenwelzijns wordt voldaan.”

Dubbele potjes

Een deel van het geld van het Europees  landbouwbeleid gaat naar ontwikkeling van landbouwregio's, onder andere voor behoud van natuurgebieden. Maar tegelijkertijd gaat er Europees geld naar een fonds voor 'regionale ontwikkeling'. Eickhout: “Het zou veel efficiënter zijn als we deze fondsen aan elkaar koppelen. Het Europees landbouwbeleid is geen boerenhobby, maar van belang voor onze voedselvoorziening. Maar het kan veel efficiënter. Europa moet beter samenwerken en verschillende geldpotjes combineren zodat veel bureaucratie en onduidelijkheid wordt tegengegaan.”