Een dag voor de eurotop die in het teken staat van energie en innovatie roept GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout de regeringsleiders op om het roer om te gooien. “We staan aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie. Ons toekomstige welzijn is verbonden aan het efficiënt gebruik van energie en grondstoffen. Ik roep de Europese regeringsleiders op om werk te maken van de groene economie zodat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit andere delen van de wereld afneemt.”

Vorig jaar steeg de Europese import van olie met maar liefst zeventig miljard dollar. De hoofdeconoom van het Internationaal Energieagentschap spreekt van een onhoudbare situatie. Dat signaal mogen de regeringsleiders niet naast zich neerleggen, stelt Eickhout.

Duizend euro voordeel per jaar

Volgens Eickhout is het hoog tijd om het energieverbruik drastisch te verminderen. Zuinigere koelkasten, cv-ketels en wasmachines, beter geïsoleerde huizen en slimme energienetten zijn daarvoor essentieel. “Hierdoor neemt de energierekening van consumenten met duizend euro per jaar af.”

Helaas besparen we met het huidige beleid over tien jaar niet meer dan een magere tien procent aan energie, terwijl regeringsleiders vorig jaar al hebben gezegd dat dit het dubbele moet zijn. Eickhout: “Ik wil dat de regeringsleiders hun mooie woorden in daden gaan omzetten door zich te verplichten aan deze twintig procent energiebesparing in 2020.”

Chinese ambities

Haast is geboden om voorop te lopen in de groene economie. Recente berichten over het nieuwe vijfjarenplan van China tonen aan dat China Europa voorbij schiet qua klimaatambities. "Europa verliest terrein aan China. De Chinezen laten in de komende vijf jaar de groene energiecapaciteit met meer dan zestig procent stijgen.” China is nu al de meest aantrekkelijke plek voor investeerders in duurzame energie. Eickhout: “Ik druk de regeringsleiders daarom op het hart om mijn voorstel om de Europese energieambitie te verhogen, over te nemen in hun conclusies morgen.”

Gasstrategie

Eickhout wijst daarnaast op het belang in van een Europese strategie als het gaat om gas. “Gas kan dienen als een overgangsbrandstof naar een volledig groene energievoorziening. Het is daarom zaak om onderhandelingen met bijvoorbeeld Rusland over de import van gas te coördineren op Europees niveau.” Eickhout wil voorkomen dat Europa zich blindstaart op politiek prestigieuze projecten zoals Nord Stream, de nieuwe gaspijpleiding tussen Duitsland en Rusland. Door in te zetten op energiebesparing zal ook onze gasvraag na het jaar 2020 flink afnemen. “Het zou dom zijn als we hier geen rekening mee houden bij het bouwen van nieuwe pijpleidingen”, concludeert Eickhout.

Rapporteur

Eickhout is namens het Europees Parlement rapporteur om ervoor zorgen dat de Europese Unie haar klimaatambitie verhoogt naar een CO2-reductie van dertig procent in 2020. In het Europees Parlement wordt bij elk wetsvoorstel een Europarlementariër als rapporteur aangewezen, hij leidt het politieke proces in goede banen. Hij stelt het uiteindelijke resultaat op in een rapport, waarover uiteindelijk het hele Europarlement stemt.