Dinsdag vertelde ik je hoe teleurgesteld ik ben dat VVD en CDA de linkse partijen uitsluiten van de kabinetsformatie. Omdat ik vind dat de grote problemen waar Nederland voor staat schreeuwen om linkse oplossingen. En er zijn crises die niet nog eens vier jaar onopgelost kunnen blijven. Zoals de wooncrisis.

Als je in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning, sta je soms tot wel 14 jaar op een wachtlijst.

Als je als starter moet huren in de vrije sector, ben je soms meer dan de helft van je inkomen kwijt bent aan de torenhoge huurprijs.

En wil je een huis kopen? Op dit moment kost de gemiddelde woning 400.000 euro - het hoogste bedrag ooit gemeten en onbereikbaar voor de meeste mensen.

Dit zijn geen theoretische voorbeelden. Bijna iedereen kent wel iemand die moeite heeft met het vinden van een fijne en betaalbare plek om te wonen.

Het is duidelijk: we zitten in een enorme wooncrisis. Veel te lang zijn woningen behandeld als beleggingsproduct, om winst mee te maken. Sociale huurwoningen worden verkocht, woningcorporaties moeten enorme belastingen betalen waardoor ze veel te weinig nieuwe huizen kunnen bouwen, en investeerders krijgen vrij spel om woningen op te kopen en met woekerwinsten te verhuren.

Deze wooncrisis vraagt om een radicale omslag.

We moeten breken met het idee dat huizen voor de winst zijn. Wonen is een recht en huizen zijn om in te wonen. De politiek moet het heft in eigen handen nemen en zorgen voor betaalbare woningen voor iedereen.

Daarom doet GroenLinks op zondag 12 september mee met Het Woonprotest, op de Dam in Amsterdam. Met tientallen organisaties en duizenden mensen komen we samen om te eisen dat de landelijke politiek de regie neemt en zorgt dat fijn en betaalbaar wonen weer mogelijk wordt voor iedereen.

Ben jij er ook bij?

Woonprotest

KOM NAAR HET WOONPROTEST

Oneindige wachtlijsten, torenhoge huurprijzen en onbetaalbare koophuizen: Nederland zit in een enorme wooncrisis. De politiek moet zorgen voor betaalbare woningen voor iedereen.

Sluit je aan bij Het Woonprotest op 12 september!