Komende week praat het kabinet over de gevolgen van het kinderopvangtoeslagschandaal. Volgens Klaver is er maar één conclusie mogelijk. Hij vraagt het kabinet om af te treden. Besluit het kabinet daar niet toe dan zal GroenLinks daar met een motie van wantrouwen om vragen.

Klaver zegt in een toelichting: “De Nederlandse overheid heeft de levens van 20.000 gezinnen verwoest. GroenLinks vraagt niet snel om het aftreden van een heel kabinet. Maar als dit daar niet zwaar genoeg voor is, wat dan wel?” Bekijk hier heel Jesse's reactie.

Hersteloperatie verzorgingsstaat

De laatste keer dat GroenLinks een motie van wantrouwen tegen het gehele kabinet indiende of steunde was in 2010, naar aanleiding het rapport over de oorlog in Irak.

Als het kabinet aftreedt betekent dit dat de ministers alle lopende zaken, zoals het coronabeleid, blijven uitvoeren, maar geen nieuwe wetgeving maken. Aftreden van het hele kabinet is aan de orde vanwege de omvang van de affaire, maar ook omdat de zaak veel breder is dan het functioneren van één minister. Volgens Klaver is het toeslagenschandaal een gevolg van een rechtse ideologie.

Klaver: “Het kinderopvangtoeslagschandaal staat niet op zichzelf, maar is het gevolg van de jarenlange afbraak van de verzorgingsstaat. Tegelijkertijd is er een monster van wantrouwen, controle en straffen opgetuigd. Aftreden van het kabinet betekent een erkenning dat het gevoerde beleid niet langer door kan gaan.”

Het moet daarom niet bij aftreden van de regering blijven. Wat GroenLinks betreft moet de volgende regering een hersteloperatie uitvoeren om de verzorgingsstaat weer op te bouwen.

Klaver: “Wat mij betreft betekent dit een ideologisch breekpunt in de sociaaleconomische geschiedenis van Nederland. Laten we vanaf nu de verzorgingsstaat weer opbouwen en ervoor zorgen dat de overheid mensen eerlijk en menselijk behandelt. Dat is een grote opdracht voor de volgende regering en staat de komende verkiezingen op het spel.”